Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 3-4 fő
Életkor: 8-99 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 4/5

Zsírozás

A zsírozás különlegessége, hogy a színeknek nincs jelentősége a játék során, itt azonos rangú lapok és a hetesek csatája zajlik.

A játék célja

Az ütésekben tízesek és ászok megszerzése. Ezekből nyolcat találunk a kártyacsomagban, tehát legfeljebb 8 pont szerezhető így. A döntetlen elkerülése miatt 1 pontot kap az a játékos, aki az utolsó ütést elviszi.

A játék menete

A kártyacsomag keverése és emeltetés után az osztó 4-4 lapot ad zártan - képével lefelé fordítva - mindkét félnek, a maradék csomag az asztal közepére kerül zártan, húzható talonként. A lejátszást az osztó ellenfele kezdi, egy tetszése szerinti lapot tesz az asztalra nyitottan. Ez azonos rangú kártyával, vagy hetessel üthető, a színeknek nincs jelentősége. Tehát alsót alsóval, királyt királlyal lehet megütni. A VII lapok bármely kitett lapot megütik. Akinek nincs a kezében a hívottal azonos rangú kártya, vagy hetes, netán nem akar ütni, tetszése szerinti lapot tehet. Ha a kártya kihívójának még egy azonos rangú kártyája, vagy hetese van, ütheti az ellenfele lapját. Egy ütés megszerzésével a kihívási jogot is elnyeri a játékos. Az ütés elvitele után a talonból négyre egészítik ki lapjaik számát mindketten, elsőként az ütést szerző fél.

Ha négy személy játszik, mindenki 8 lapot kap, talon nem lesz az asztalon. A szemben ülők párt alkotnak, ütéseik és megszerzett pontjaik közösen számítanak. A lejátszásnál ütéskörökről beszélünk. Itt mindaddig üthetnek a játékosok, amíg képesek az elsőként kijátszott lappal azonos rangú kártyát, vagy VII-t tenni. Ügyelni kell arra, hogy minden játékos azonos számú lapot tegyen az ütésbe. Játék közben nem tilos a fecsegés, lehet buzdítani a partnert „zsírt bele” felkiáltással tízes vagy ász ütésbe rakására.

A zsírozás taktikája

Célszerű olyan kártyát kihívni, melyből kettő, esetleg három van a kezünkben. Bármely lappal azonos rangúnak kell tekintenünk a heteseket is. A tízesek és az ászok kihívása okoz összecsapásokat, hiszen pontokat szerezni ezek elvitelével lehet. Éppen ezért jól kell taktikázni a hetesekkel és a pontot érő lapokkal. Amennyiben döntetlen gyanúsan zajlik a lejátszás, törekedni kell az utolsó ütés megszerzésére és ezt a legbiztosabban VII lap betartásával érhetjük el. Fontos ilyenkor, hogy az utolsó előtti ütés elvitelét ellenfelünkre hagyjuk.

Egy lejátszási példa

Géza lapjai: ász, ász, VII, felső Kata lapjai: ász, VII, alsó, király Géza ászt hív, Kata is ászt rak. Géza üti ezt másik ászával, majd ellenfele a hetessel próbálja megszerezni az ütést. Géza azonban újra üt hetesével, Kata pedig már csak az alsót, vagy a királyt teheti az ütésbe. Géza nyerte ezt a csatát. Elviszi a lapokat, melyben három ászt szerzett. Mindketten 3-3 lapot húzhatnak a talonból, elsőként Géza. A kihívási jog is az övé.