Uruguay-i kanaszta

2 csomag kártyával és 2 dzsókerrel játszanak négyen. Az osztott lapok száma 13.

Az emelésnél, ha az emelt halom alsó lapja piros 3 vagy helyettesítő kártya, az emelő megtarthatja azt, és így egy lappal kevesebbet kap az osztótól.

Az uruguay-i kanasztában nem csak azonos rangú lapok, hanem azonos színű kártyák sorozata is gyűjthető. Az így lerakott kombináció akkor is szabályos, ha egy bármilyen helyettesítő lapot (dzsókert vagy kettest) is tartalmaz. A lapok közé zárt helyettesítő lap végleg az asztalon marad, a sorozat szélén elhelyezett helyettesítő lap a lerakó által kicserélhető a természetes lappal.

Hét azonos színű, egymást rangban követő lapból is lehet szabályos kanaszta. Ebben a kombinációban helyettesítő kártya nem szerepelhet. A „sor-kanaszta” értéke az elszámolásnál 700 pont.

Egy kanaszta azonos rangú kártyákból és tetszés szerinti helyettesítő lapokból állhat. Tehát két természetes lap + 5 helyettesítő kártya is szabályos kanasztának számít.

A dzsókerkanaszta értéke 2000 pont.

Különleges szabály, hogy kanaszta nélkül is befejezhető a játék. Ilyenkor azonban nem jár a győzelemért jutalompont.

Nincs fagyasztás. Ennek megfelelően a dobóhalomba helyettesítő kártya nem rakható. A dobóhalom felvételének feltételei az egész játék során azonosak. A lerakási minimum 50 pont.