Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 4 fő
Életkor: 14-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Talonmáriás

A játék célja

A felvevő bemondásokkal és ütésekkel teljesítse a licitálásnál bejelentett vállalkozásokat. Két ellenfele érdekközösséget alkot, ütéseik együtt számítanak és igyekeznek meghiúsítani a felvevő vállalásait.

A lapok rangsora: Ász, mint legmagasabb, X, király, felső, alsó. IX, VIII, VII. A lapok csak saját színükben ütnek, az aduszín lapjai viszont minden színt elvisznek. Az ászok és a tízesek az ütésben 10-10 pontot érnek, az utolsó ütésért is 10 pont jár. Az egy kézben lévő felső-király párt kijátszás nélkül be lehet mondani, értékük 20, aduszínben 40 pont. A lejátszásnál színre szín adása és a felülütés kötelező. Színhiány esetén adu, annak hányában bármilyen kártya rakható. Egy ütést az a játékos viszi el, aki a kihívott színben vagy aduszínben a legrangosabb lapot tette.

A játékvállalás lehetőségei, jelentéstartalmuk és pontértékük:

  • Egyszerű játék: az ütésekben és bemondásokkal több pontot szerezni az ellenfeleknél. Értéke: 1 pont.
  • 40-100: az aduszín felső-király párjának birtokában legalább száz pontot teljesíteni. Értéke 4 pont.
  • Ultimó: az utolsó, 10. ütést az aduszín VII-ével elvinni. Az ellenfeleknél már nem lehet adu. Ha az VII-t a tizedik ütés előtt ütésbe kell adni, az ultimó elbukott. Értéke: 4 pont. Ultinál az egyszerű parti megnyeréséért külön jár az 1 pont.
  • Betli: a felvevő arra vállalkozik, hogy egyetlen ütést sem visz el. A lapok rangsora ebben a játékban ász, király, felső, alsó. X, IX, VIII és VII lesz. Aduszín nincs! A betli értéke: 5 pont.
  • 20-100: nem aduszín felső-király párjának birtokában legalább száz pontot teljesíteni. Értéke 4 pont.
  • Durchmars: minden ütés elvitele. Értéke: 8 pont.

Ha az nem ellentétes a játék szellemiségével, összetett mondások is vállalhatók: 20-100 + ulti + durchmars, 40-100 + ulti + durchmars, ulti + durchmars, stb. A piros aduval mondott játékok értékét kétszeresen kell számolni.

A játék menete

Ha négyen játszanak, a mindenkori osztó kimarad a játékból.

A játék minden mozzanata jobbra tartással történik, az osztó személye is így változik. Az osztó a kártyacsomag megkeverése és emeltetés után mindenkinek 5-5 lapot ad zártan, majd a tőle jobbra ülő játékos elé tesz talonként 2 kártyát. Ismét 5-5 lapot ad mindenkinek. A talonmáriásban nincs licitálás, csak az osztótól jobbra ülő nyilatkozik. Kötelezően ő lesz a játékban a felvevő. Bemondja, hogy milyen szín lesz az adu és felveheti a talont. Tetszése szerint rakhat le számára kedvezőtlen kártyákat. Az első ütéshez ő ad ki lapot és egyben be kell mondania a választható valamelyik játékfokozatot, esetleges kézben lévő húszát vagy negyvenét. Az első ütéskörben nyilatkozhatnak ellenfelei esetleges kontrázási szándékukról, bemondhatják húszukat és negyvenüket. A felvevő rekontrázhat.

Az utolsó ütés elvitele után közösen állapítják meg a játék végeredményét. A felvevő nyereségét két ellenfelétől kapja, illetve külön-külön fizeti nekik veszteségét. Azonnal befejeződik a játék, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a felvevő elbukta vállalását. Ilyen eset, amikor betlinél ütni kényszerült és durchmarsnál, amikor az ellenfelek ütést szereztek.