Kategória: Kockajátékok
Játékosok: 2-8 fő
Életkor: 5-99 év
Játékidő: tetszőleges
Értékelés: 4/5

Tábortűz

Kellékek:

  • 5db 6 oldalú dobókocka/fő

A játékot 2-8 fő játszhatja, nemre, korra való megkötés nélkül. Minden játékosnak 5db hatoldalú dobókockára van szüksége.

A játék kezdetén mindenki dob az összes kockájával. A dobott értékeket összeadják, és az léphet először, aminek a legmagasabb érték jön ki. (Egyezés esetén az egyező értéket dodók újra dobnak.) A továbbiakban mindig a balra ülő játékos következik.

A soron következő játékos felveszi a kockáit és dob velük, majd minden kockához párosíthatja egy ellenfele egy azonos értékű kockáját. Az ellenfelek így megjelölt kockáit beteheti középre a „tűzbe”. Vagyis ha valaki 2, 4, 4-et dob, akkor elvehet valakitől - ha van kitől - egy négyest, valakitől - nem feltétlenül az előzőtől - egy másik négyest, és valakitől egy kettest és bedobhatja a tűzbe (az asztal közepén a gyűjtőbe).

Aki két egyforma számot dobott, az dönthet úgy, hogy nem elvesz értük az ellenfelektől két kockát, hanem kivesz egy ilyen értékűt a tűzből, ha van ott ilyen. Vagyis, ha mondjuk 3db kettest dob, akkor elvehet ellenfeleitől 3 kettest, és a tűzbe vetheti, vagy kivehet egy kettest a tűzből, és az egy maradékért dobja egy ellenfele kockáját a tűzbe. (Teheti fordítva is: előbb elveszi egy ellenfélét, majd azt azonnal kiveszi magához.)

Ha a soron következő játékosnak már csak egy kockája van, akkor két lehetőség közül választhat:

  • az összes azonos értékűt elveszi az ellenfelektől és a tűzbe dobja.
  • az összes azonos értékűt magához veheti a tűzből.

Az nyer aki utoljára játékban marad.

A kockákat mindig csak a soros játékos érintheti!