Szamba

Három csomag 52 lapos kártyával és hat darab dzsókerrel játszott kanaszta. Újabb keletű változatában 4 csomag kártyát használnak akár 12 dzsókerrel (A játékleírások quinella néven ismertetik.) A nyolc kártyacsomaggal játszott szamba neve yucatan és a játszma 25000 pont eléréséig tart.

A szambában 4 személy vehet részt, a szemben ülők párt alkotnak. A játék befejezéséhez két kanasztát kell összegyújteni.

Az emelésnél a játékos lapjai közé veheti az emelt halom alján lévő, akár több helyettesítő kártyát vagy piros hármast. Ekkor az osztásnál az emelésnél szerzett lapokat figyelembe kell venni.

Az osztó mindenkinek 15 kártyát ad.

A játékosok két lapot húznak a talonból, illetve felvehetik egyidejűleg a dobóhalom felső lapját és a talon felső kártyáját. Utóbbi esetben természetesen eleget kell tenni a lerakási követelményeknek. A szambában a lerakási minimumok:

  • (-) pontnál: 15 pont
  • 0-1495: 50 pont
  • 1500-2995: 90 pont
  • 3000-6995: 120 pont
  • 7000 pont felett: 150 pont

Azonos színű lapokból sorozatok is kialakíthatók, de ezek a kombinációk nem tartalmazhatnak helyettesítő kártyákat. A „sorkanaszta” értéke 1500 pont. (A játék neve is tulajdonképpen erre a hétlapos sorozatra vonatkozik.) A sorkanaszta nem old fel a két kanaszta csoport képzésének kényszerétől. (Ne feledjük el, hogy a két játékos 31 lappal gazdálkodhat.) A dobóhalom felső lapja nem vehető fel kézben vagy asztalon lévő sorozathoz, csak azonos rangú kártyák kombinációjához.

Egy kanaszta - akár tiszta, akár vegyes - a lerakást követően már nem egészíthető ki lapokkal.

A piros hármasok mindaddig mínusz ponttal számolhatók, míg birtokosuk nem gyűjtött össze két kanasztát. A piros hármasok értéke egyenként (+) vagy (-) 100 pont, a négy darab együtt (+) vagy (-) 800 pont. Hat darab piros hármas birtoklása (+) vagy (-) 1000 pontot ér.

A játék csak két kanasztával fejezhető be. A játszma megnyeréséhez 10000 pont elérése szükséges. Jelentős különbség a korábban leírtakhoz képest, hogy ha valamelyik fél játék közben átlépte ezt a határt, véget ér a parti.

Társasági szokás, hogy a játék csak egy szamba és egy kanaszta összegyűjtése után fejezhető be.