Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 3-6 fő
Életkor: 8-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 4/5

Svindli

Keverés és emeltetés után 8 lapot kapnak a játékosok. Három személy részvételénél az osztó 10, társai 11-11 kártyával kezdenek. A svindlit négynél több személy két csomag magyar kártyával, vagy 1-2 csomag francia kártyával is játszhatja. Ilyenkor a lapok arányosan kerülnek kiosztásra a játékosok között.

A játék célja

Minél hamarabb megszabadulni lapjainktól. Az lesz a nyertes, akinek ez elsőként sikerül.

A játék menete

Az osztótól jobbra ülő teszi az első kártyát az asztal közepére, majd mindvégig jobbra tartással folyik a játék. A lejátszásnál képzeletbeli sorozatépítés folyik. A lerakási sorrend: VII, VIII, IX, X, alsó felső, király, ász. A színeknek nincs jelentősége. Ez ismétlődik mindvégig. Az osztótól jobbra ülő induló játékos képével lefelé fordítva egy kártyát tesz az asztalra és bemondja annak rangját: „hetes”. A következő is hasonlóan jár el, neki már nyolcast kell tenni, aztán kilencest, majd tízest és így tovább. Ász után megint hetessel kezdődik a sorozatépítés. Ha egy játékosnak nincs kezében az éppen soron lévő kártyából, blöffölhet úgy, hogy nem a szabályosan következő és bemondott lapot teszi a dobó halomba, hanem bármely másikat. El kell hitetnie a játékostársakkal, hogy ő a megnevezett lapot tette le. Ha valaki csalásra gyanakszik, ezt „svindli” felkiáltással teheti meg. Amennyiben a lerakó játékos nem a bemondott lapot fektette, fel kell vennie a dobó halomban összegyűlt kártyákat. Ha mégis a bemondott lap került az asztalra, a svindlit mondó kénytelen minden kártyát a kezébe venni. Lapfelvétel után az a játékos folytatja a lerakást, aki a büntetést kapó után következik. Azzal a lappal kell folytatni a játékot, amelyiknél a sorozatépítés abbamaradt. A sorozat első lapjának lerakásánál nem lehet svindlit mondani. A játék megállapodás szerinti ideig tart.

Taktika

Kis odafigyeléssel előre ki lehet számolni, hogy melyik kártyát kell leraknunk sorra kerülésünk alkalmával. Különösen fontos ez a végjátéknál, hiszen utolsó lapunkra „hivatalból” svindlit fog mondani mindenki.