Pikk dáma

A játék célja

Ütések szerzése és a kőr színű lapok elvitelének kerülése.

A lapok pontértéke, pontozás

Minden elvitt ütésért 10 pont jár a játékosnak (13 ütéssel összesen 130 pont gyűjthető.) A kőr lapok elvitele (-) pontokat jelent. Az ász 14, a király 13, a dáma 12, a bubi 11 mínusz pont, a számos lapok a feliratuk szerinti (-) pontot jelentenek. Különösen kerülni kell a pikk dáma megszerzését, mivel ennek pontértéke - 26. (Ez összesen - 130 pont.) Az egyes osztásokban elért eredményt pontozólapokon vezetik. A pikk dáma parti megállapodás szerinti osztásból áll, esetleg meghatározott pontszám eléréséig tart.

A lapok rangsora saját színükben: Ász, mint legerősebb, majd király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. A pikk dámában nincs aduszín.

A játék menete

A játék minden mozzanata jobbra tartással zajlik. Keverés és emeltetés után minden játékos 13-13 kártyát kap, egyesével. Az első ütéshez az osztótól jobbra ülő hív ki egy tetszése szerinti lapot. Színre szín adása kötelező, de a felülütés nem. Akinek nincs a kezében a hívott színű lap, bármelyik kártyáját az ütésbe teheti. A kihívási jog az ütést szerző játékosé lesz. Mindenki igyekszik ütést szerezni úgy, hogy minél kevesebb kőr legyen az elvitt lapok között.

Az utolsó ütés elvitele után közösen állapítják meg minden játékos teljesítményét. Ütéseit tízzel szorozva kapja meg plusz pontjait a játékos, és ebből kell levonni az ütésekben elvitt kőr lapok összes értékét.

Játék változat

A pikk dáma egy másik, talán izgalmasabb magyar változatában a kőr lapok állandó aduként szerepelnek, és elvitelükkel plusz pontok szerezhetők. A pikk lapok mínuszt jelentenek. Hívott szín hiányában adut kell tenni. A lapok pontértéke: kőrök: ász: 20; király, dáma, bubi: 10; a többi lap felirata szerinti pontot ér. Pikkek: ász: -20; király, bubi: -10; a számozott lapokat saját értékükkel kell számolni. A pikk dáma itt -50 pontot ér. A lejátszásnál színre szín adása kötelező, de felülütni nem kell. Hívott szín hiányában adu (kőr), ha ez sincs a játékosnál, tetszése szerinti lap dobható. Ebben a változatban a megszerezhető kőrök értéke összesen 104, míg a pikk lapoké 144 pont.