Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 4 fő
Életkor: 8-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Ötvenegy

A játék célja

Az ötvenegynek csak vesztese van: Aki elsőként éri el vagy haladja meg az 51 pontot.

A lapok értéke: VII: 1 pont. VIII: 8 pont. IX: 0 pont. X: (-)1 pont. Alsó: 2 pont. Felső: 3 pont. Király: 4 pont. Ász: 1 pont.

A játék menete

A játék minden mozzanata jobbra tartással folyik. A kártyacsomag megkeverése után mindenki 8, az osztó csak 7 lapot kap képükkel lefelé fordítva. Az osztó az utolsó lapot képével felfelé fordítva (nyitottan) helyezi az asztal közepére. Ez lesz a dobó halom első lapja. A játékot az osztótól jobbra ülő kezdi. Bemondja a dobó halom lapjának értékét és egy tetszése szerinti kártyát helyez nyitottan az asztalon lévő halom tetejére. Minden játékosnak be kell mondani a lapok összes értékét is. (Pl. 2 pontos alsóra 8 pontos lapot teszünk, a dobó halom értéke így 10 pont lesz.) Jobbra haladva a soron következő játékosok is így tehetnek le egy kártyát a kezükből. A lerakott lap és a dobó halom így kialakult értékét kötelező bemondani. Elveszíti a játékot és zálogot ad, aki lapjának lerakásával eléri vagy meghaladja az 51 pontot. Minden körben le kell tenni egy kártyát, kimaradni - passzolni - nem lehet. Az osztó személye partinként jobbra tartással változik.

Ha a dobó halom meghaladta a 30 pontot, könnyebben tudunk előre számolni. Lehetőleg úgy kell lapot tenni, hogy az utánunk következő játékosokat rákényszerítsük az 51 pont elérésére. Célszerű a végjátékhoz 8 pontos és -1 vagy 0 pontos lapot tartani.

Az ötvenegy másik változatában módosul a játék célja. Az a játékos nyeri meg a partit, aki eléri az 51 pontot. Veszít viszont, ha meghaladja ezt a határt. Ha a játékosok tétre játszanak, a nyertes itt három társától kap meghatározott összeget.