Mocsár

Kellékek: Francia kártyából hozzávetőlegesen minden negyedik ember után kell egy új pakli és összesen egy (esetleg kettő) Joker.

A játék menete

Az összes lapot ki kell osztani, az sem baj, ha valakinek több jut. A játék célja, hogy az embernek elfogyjon a kezéből a lap.

A kezdő lerak valahány (esetleg csak egy) egyforma értékű lapot. Ezután sorban mindenki vagy passzol, vagy lerak ugyanannyi egyforma lapot, de ezek értéke mindig nagyobb kell, hogy legyen, mint a legfelül lévő lapoké.

A sor addig tart, amíg mindenki nem passzol, ekkor a lerakott lapokat elteszik, ezek már nem játszanak tovább, és aki utoljára rakott, az indít. Ő most megint eldöntheti, hogy hány darab egyforma lapot akar letenni.

A joker a legnagyobb értékű lap, de jokerként is használható, például két hatos és a joker letehető három hatosként. Amikor éppen befejeződött egy sor, bárki, nem csak a soron következő, csinálhat forradalmat. Ez úgy történik, hogy letesz négy (két paklinál öt, háromnál hat, stb.) egyforma lapot. Ezután a lapok sorrendje megfordul, de a joker továbbra is a legerősebb lap marad. Továbbra is az hívhat, aki eredetileg hívhatott.

A játék során több forradalom is lehet, a páros sorszámúakat ellenforradalomnak hívják. Mindegyik megfordítja a lapok sorrendjét. A következő játékban minden előröl kezdődik, a normális lapsorrend lesz érvényben.

A játékban az nyer, akinek a kezéből először fogy el a lap. Ő lesz a király, a második a miniszterelnöke, egészen az utolsó rabszolgáig. A következő játék elején előnyhöz jutnak az előző játék nyertesei. Mégpedig úgy, hogy osztás után, ha X játékos van, akkor a legutolsó átadja a legjobb [X/2] lapját az elsőnek, aki ezeket megnézheti, majd tetszőlegesen kiválasztva ugyanennyi lapot visszaad. Ugyanezt teszi a második legjobb és legrosszabb is eggyel kevesebb lappal, stb., a középső nem csinál semmit.