Kategória: Kockajátékok
Játékosok: 2-10 fő
Életkor: 10-80 év
Játékidő: tetszőleges
Értékelés: 3/5

Licit

Kellékek fejenként:

  • 10-15db hatoldalú kocka
  • zsetonok

Játékmenet

A játékosok megállapodnak egy alap tétben. Minden dobásukért ennyit kell fizetniük a játékosoknak.

Az első dobás egyszerre történik. Ezek után, aki kisebbet dobott eldöntheti, hogy fizet egy újabb kockáért, vagy kiszáll és veszni hagyja az eddigi tétet. Ha fizet, akkor dobhat a következő kockájával, hogy a kockái összegével felülmúlja az ellenfél kockáit.

Akinek több dobott kockája van, mint az éppen vezető játékosnak, az nem vehet több kockát, kiesik a versenyből.

Aki végül bent marad, az viszi el a felhalmozódott tétet.

Pisti, Zoli betesznek 1-1 zsetont, és dobnak. Pisti 5-öt, Zoli 2-t. Zoli úgy dönt, hogy játékban marad, ezért betesz még egy zsetont. 6-ot dob, így neki 8, Pistinek 5 pontja van. Most Pisti áll vesztésre, de nem száll ki, betesz egy zsetont, és dob. A dobás 1, így neki még mindig csak 6 pontja van. Pisti úgy dönt megint próbálkozik. Megteheti, hiszen mindketten 2 kockát használtak fel eddig. Beteszi a zsetont, és újra 1-est dob. Ezzel ki is esett, mert neki 7, Zolinak 8 pontja van, de ő már 3 kockát használt fel, míg Zoli csak kettőt, így nem vehet újabb dobást. Zoli teszi el az 5 zsetont.

Ha két játékosnak azonos pontja van, akkor mindketten kapnak egy „ingyen” dobást, amiért nem fizetnek, de a dobások számába természetesen beleszámít.

Ezen kívül, minden harmadik ugyanolyan értékű dobást levonásként kell számolni, azaz ha valaki harmadszor dob kettest, az -2-t ér. (A negatív dobásokat a pozitívaktól kicsit jobbra helyezzük az asztalon, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.)