Kopogós römi

A játék célja

Sorozatok és azonos rangú lapok összegyűjtésével a kézlapok asztalra rakása. Sorozatban az ász csak a 2-es mellé rakható le.

A lapok értéke:

  • Ász: 1 pont.
  • Király, dáma, bubi és 10: 10 pont.
  • A 2-9 lapok a rajtuk lévő számmal azonos pontot érnek.

A játék menete

Mindkét fél 10-10 lapot kap, a következőt az osztó nyitottan teszi az asztal közepére (felső lap), ez jelzi a maximális értéket, amellyel a játékot befejező kopoghat. Ha például ez 6-os, a kopogással befejező játékos össze nem függő lapjainak értéke nem lehet 6-nál több. Ha a felső lap ász, a játszmát kopogással nem lehet befejezni. Ha pikk lett a felső lap, ez megduplázza a téteket. A maradok lapok húzható talonként használják.

Az osztó ellenfele kezdi a játékot. Felveszi a felső lapot, vagy nem. Ha nem vette fel, ezt az osztó teheti meg. Ha senki sem vette fel, az induló a csomag tetejéről húz. Minden húzás után el kell dobni egy kártyát nyitottan a dobóhalomba. Ennek felső lapja az ellenfél által felvehető. Ha bármelyik fél minden lapját fel tudja használni összefüggésekben, „Römi” bemondásával leteríti kártyáit és utolsó lapját a dobóhalomba teszi. Ellenfele is leteríti összefüggéseit, és megszámolja kézben maradt lapjainak értékét.

Ha valaki kopogással fejezi be a játékot, eldob egy lapot, és bejelenti, hogy kopog. Ekkor összefüggő kombinációit leteríti az asztalra, kézlapjainak értékét összeadja és bemondja. Az ellenfél is lerakja lapjait: külön csoportosítja összefüggő lapjait; bármennyi lapot hozzáilleszthet a kopogó által lerakott kártyákhoz; külön teheti le a kopogott értéknek megfelelő lapjait. Megmaradt, semleges lapjainak értékét összeadja, ezt mínuszként írják fel.

Ha a kopogó ellenfelének össze nem függő lapjai a kopogóéval megegyező vagy alacsonyabb összértékűek, ő nyert. Felírja a megmaradt lapok különbségét és 25 pont jutalmat.

Aki tíz összefüggő lapot leterít, römit csinált, 25 pontot kap és ellenfele megmaradt lapjainak összegét is. Ilyenkor az ellenfél csak összefüggő lapjait terítheti le, a győztes kombinációihoz nem tehet hozzá.

Ha csak két kártya maradt a csomagban, a soron következő felveheti az utoljára eldobott lapot és befejezheti a játékot, de nem húzhat a két utolsó lapból. Ha nem tudta befejezni, a játszma érvénytelen.

A játék 150 pont eléréséig tart. Az elszámolásnál a győztes megkapja a két játékos végső pontszáma közötti különbséget; minden nyert játszmáért 25 pontot; a játék megnyeréséért külön 150 pontot. Ha valaki úgy jut el 150 pontig, hogy ellenfele egyetlen pontot sem szerzett, további 150 pontot kap.