Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 2-4 fő
Életkor: 8-99 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Kopka

A játék célja

Az osztóénál - aki egyben bankadó is - magasabb rangú kártyát választani és így a feltett téttel azonos összeget nyerni a bankártól.

A lapok rangsora: Ász, mint legmagasabb, király, felső, alsó, X, IX, VIII, VII.

A játék menete

Az osztót sorsolással választják meg. Fontos körülmény, hogy személye meghatározott időközönként változzon, mert helyzeti előnye őt teszi a játék első számú esélyesévé. Az osztó keverés és emeltetés után a játékosok számával egyenlő halmot képez a kártyacsomagból. Az egy halomban lévő lapok számának nincs jelentősége, mert a játékban csak a legfelső lapok vesznek rész.

A játékosok belátásuk szerint választanak maguknak halmot és erre teszik tétjüket. A megmaradt halom az osztóé lesz. Ha mindenki tett, elsőként az osztó legfelső lapját fordítják meg, ezt követően pedig egyesével a játékosokét. Aki magasabb rangú kártyát fordított meg az osztóénál, megtett tétjével azonos összeget nyer a bankártól. A színeknek nincs jelentősége. A bankár nyeri el a lapra tett tétet, ha kártyája magasabb rangú a játékosénál, vagy azzal egyenlő rangú. Ha minden játékos lapjának összehasonlítása és a kifizetés megtörtént, összeszedik a lapokat, és már kevernek is a következő osztáshoz.

A bankadó személye megegyezés szerint változik. Egyik módszer erre, amikor a bankár ásza találkozik egy játékos ászával. Az osztás befejezése után a bankár átadja szerepét a másik ász tulajdonosának.

Szokás, hogy a halmok minden lapját egyenként hasonlítják össze az osztó halmának kártyáival és csak ezek elfogyása után osztanak az új játékhoz.