Kaszinó

Ennél a játéknál szükségünk lesz jegyzettömbre és íróeszközre is.

A játék célja

11 ütéspont elérése meghatározott lapok elvitelével, illetve a kártyák asztalról történő felszedésével.

A játékban a kártyalapok állandó pontszámmal szerepelnek: A királyok 13, a dámák 12, a bubik 11 pontosak. A számozott lapok a rajtuk szereplő számmal azonos értékűek, az ász pedig 1 pontot ér. Az ütéspontokat ne keverjük össze a lapok pontértékével!

Ütéspontot az alábbiak alapján lehet szerezni:

  • aki ütéseiben több lapot visz el, 1 pontot írhat;
  • aki ütéseiben több pikket szerez, 1 pontot írhat;
  • a „nagy kaszinó”, azaz a káró tízes elvitele 2 pontot ér;
  • a „kis kaszinó”, azaz a pikk 2 elviteléért 1 pont jár;
  • minden „tábláért” egy pont számolható;
  • ütésben elvitt ászokért 1-1 pont írható.

A játék menete

Az osztó a kártyacsomag megkeverése és emeltetés után 3-3 lapot zártan ad ellenfelének és magának, majd négy kártyát nyitottan helyez az asztalra. A maradék csomag húzható talon lesz. Az osztó ellenfele kezdi a játékot. A lapok leírt pontértéke alapján egy vagy több kézlapjával egy ütést vihet el az asztalról. Ezt csak akkor teheti meg, hegy, két vagy három kézlapjainak pontértéke azonos valamelyik asztali lap vagy több lap pontértékével. Pl.: kézben lévő pikk nyolcassal megüthető az asztal bármelyik nyolcasa, vagy hatosa és kettese, vagy ásza és hetese. A 13 pontos királlyal elvihető egy asztali király, vagy akár a 6, 5 és 2 lapok együttesen. A játékosok igyekezete arra irányul, hogy értékes lapokat - pikkeket, ászokat, és kaszinókat - szerezzenek. Egy alkalommal legfeljebb 13 pontot lehet ütni. Táblát ér el az a játékos, aki ütésével minden asztali lapot el tud vinni. Egy játékban több tábla is elérhető.

Egy játékos egyszerre csak egy ütést „csinálhat”. Aki nem tud ütni, egy kézlapját leteszi az asztali kártyák közé. Ha elfogynak kézlapjai, ellenfele jelentős előnyhöz jut azáltal, hogy szabadon kombinálhat kézlapjaival és az asztallal. Ha nem tud ütést szerezni, egy kártyát az letesz lehetőleg úgy, hogy pontazonosságot érjen el a kezében és az asztalon lévő kártyák között.

Amikor mindkét játékos kezéből elfogytak a lapok, három-három kártyát húznak a talonból, először az utolsóként ütést szerző. Egyúttal ő kap lehetőséget ismét az ütésszerzésre. Különleges helyzet alakul ki a talon utolsó lapjainak felvételekor. Mindkét játékos nyitottan teszi maga elé a kártyákat és asztali lapokkal is kombinálva játszanak tovább. Ha már nincs lehetőség több ütés megszerzésére, az asztali lapokat az utolsóként ütést elvitt játékos nyeri el.

A kaszinó játékban folyamatosan számolni kell a megszerzett lapokat, pikkeket, ászokat, kaszinókat és táblákat. Mert amint bármelyik fél eléri a 11 ütéspontot, további játék nincs. Ha egy osztásban egyikük sem tudta ezt teljesíteni, a kártyák összekeverésével új játékot kezdenek, de a pontozás az előző osztásban elért eredményektől számolva folytatódik addig, amíg valaki eléri a 11 ütéspontot.

Pontozás, pontozólap

A játékkal történő ismerkedéskor célszerű pontozólapot segédeszközként használni. Itt most bemutatjuk egy játék során elért eredményeket:

1. játékos2. játékos
lapszámpontlapszámpont
elvitt lapok301220
elvitt pikkek5081
elvitt ászok1133
kis kaszinó1100
nagy kaszinó0012
tábla3311
összes pont: 6 7

Mint látjuk, a 2. játékos valamivel kedvezőbb helyzetben várja a további játékot. Mivel egyikük sem érte el a 11 ütéspontot, új osztással folytatják a pontvadászatot.