Saját alkalmazásaimból

Természetesen ez csak egy nagyon kis része az általam írt programoknak. Csak a szabadon használhatókat teszem ide és csak, ami számot tarthat némi érdeklődésre.

Linuxra:

Platform független:

Saját beállítások:

Tippek/trükkök

Kedvenc alkalmazásaim

Ide azokat a nagyon hasznos programokat gyűjtöm össze, amelyeket magam is használok a mindennapi munkában és szórakozásban…

Oprendszer
Debian Stabil, kitűnő distrub. Több remek Linux kiadás alapja. Az egyik legelterjedtebb, és legkedveltebb szerver disztribúció. Teljesen nyílt.
Mint Az Ubuntu működő alternatívája. A jelenleg létező egyik legjobb oprendszer. (Azzal együtt is, hogy ez a privát véleményem.) Testre szabható. Nyitott kódú, bárhol belepiszkálhatsz (ha tudod, mit csinálsz). Stabil, támogatott, elterjedt.
Programozás
Geany Nagyon kis méretű IDE több programnyelvhez, számtalan funkcióval. Platformfüggetlen.
Meld Fájlok intelligens összehasonlítása, összefésülése. Háromutas összehasonlítás. Linux.
Regexxer Fájlok keresése, szöveg keresése tömeges cseréje több fájlban egyszerre reguláris kifejezések segítségével. Linux.
http://draw.io/ Diagrammok, folyamatábrák készítése, egyszerűen, gyorsan. Platformfüggetlen.
UniversalIdentGUI Eszetlen profi forrás formázó rengeteg beállítással. A legfontosabb nyelveket ismeri. Több stílust kezel.
Adatbázis-kezelés
SQLite Database Browser Egyszerű, hatékony, platformfüggetlen SQLite adatbázis-kezelő. (Az új verzió sokkal többet tud a korábbinál!) Platformfüggetlen.
MySQL Workbench MySQL adatbázis kliens számtalan lehetőséggel. Platformfüggetlen.
Fájl-kezelés
PCManFM Ha van olyan dolog, ami a Linuxokban nincs, akkor az a jó grafikus fájlkezelő… ez a progi közelíti meg legjobban az elvárható szintet. Linux.
Midnight Commanter Klasszikus kétpaneles fájlkezelő. Mindent tud, amit egy fájkezelő tudhat, leszámítva, hogy nincs grafikus felülete, így az ikonok nem látszanak benne. E hiányosságért cserébe viszont terminálban távoli gépen, szervereken nagy mértékben megkönnyíti a munkát. Linux.
Total Commander Utolérhetetlen fájlkezelő. Sajnos csak Windowsra. Csak a Linuxos Midnight Commander vetekszik vele. Képességei a kategória határát súrolják.
7zip Egy jól használható, kellemes, szabványos tömörítő program. Több tömörítési eljárást támogat. Platformfüggetlen.
Iroda
LibreOffice Minden, amit egy irodai rendszernek tudni kell, és még valamivel több… Szövegszerkesztés, táblázat-, adatbázis-kezelés, rajz, prezentáció, képletszerkesztés… Minden elterjedt fájlformátumot kezel. Platformfüggetlen.
Scribus Kiadványszerkesztő. Profi. Platforfüggetlen.
HomeBank Egyszerű, jól használható pénztár program.
Freemind Elmetérkép készítő. Platformfüggetlen.
CherryTree Alapvető képességekkel rendelkező jegyzet-kezelő. Strukturáltan tárolhatjuk benne képes-színes jegyzeteinket. Jelszóval védhetjük. Egy fájlban tárol. Platformfüggetlen.
GRAMPS A GRAMPS (Genealogical Research and Analysis Management Programming System = leszármazáskutató és elemző programrendszer) egy személyi családfakutató program. Családfa, fényképek, források, elemzők. Platformfüggetlen.
Planner Projektmenedzsment alkalmazás a GNOME munkaasztalhoz. Sajnos nem teljes körű, de jól használható program. Linux.
Genius Math Tool Nagy pontosságú számítások, több dimenziós ábrázolások, integrálás, deriválás, mátrixok, complex számok és még hosszan sorolhatnám. Minden, ami a matekhoz kell.
Internet
Thunderbird Levelező kliens. Rengeteg extrával. A Lightning kiegészítő kötelező ;) ! Így a levelezés, a kontaktok, a naptár, a teendők egy helyen lesznek, exportálhatóan, importálhatóan. A Google naptáraidat is kezelheted vele. Platformfüggetlen. A Linuxod és Windowsod képes ugyanazt a profilt használni (csak használj mindkettőn azonos verziót és csatold fel a Linux alá a profilt tartalmazó meghajtót).
Firefox Webböngészés, ahogy illik. Szót sem érdemel… nincs alternatíva. Platformfüggetlen. A Linuxod és Windowsod képes ugyanazt a profilt használni (csak használj mindkettőn azonos verziót és csatold fel a Linux alá a profilt tartalmazó meghajtót).
FileZilla FTP kliens Linuxra. Könyvjelzők, folyamatjelzők, teljes FTP funkcionalitás.
HexChat IRC kliens. Teljes IRC funkcionalitás. Platformfüggetlen.
Grafika
Blender 3D grafika profi szinten. Beépített renderelő eljárással és kölső meghívásának lehetőségével. Játékmotorral. Platformfüggetlen.
Gimp 2D grafika. Csak profiknak! Összetett képességekkel, bővíthető. Platformfüggetlen.
Inkscape Vektoros 2D rajzoló progi. Talán a legjobb ebben a stílusban. Egyszerű, jól használható, platformfüggetlen.
Hang
DeadBeef A legjobb zenelejátszó. Katalógust tart fenn, több szempont alapján. Mp3 tag szerkesztés, netrádió, tálcagombok, lejátszólista, eqalizer, stb.
QuodLibet Remek zenelejátszó. Katalógust tart fenn, több szempont alapján. Mp3 tag szerkesztés remekül (ExFalso), netrádió (kereséssel), tálcagombok, lejátszólista, borító, eqalizer, stb.
Audacity Hanghullám szerkesztő sok lehetőséggel, effekttel. Platformfüggetlen.
VLC Multimédia lejátszó. Konzolról indítható és jól paraméterezhető. Platformfüggetlen.
Asztal
i3 Rendívül hatékony ablakkezelő. A megnyitott ablakokkal kitölti az asztalt. Természetesen több asztalt és monitort kezel. Végletekig testre szabható. Nincs tálca, nincs menü, nincs asztalkezelő, nincs bosszúság. Használatával nagyon meggyorsul a munka. Linux.
OpenBox Rendívül hatékony ablakkezelő. Témázható. Minimális erőforrást vesz el a programoktól. Linux.
Compton Asztaleffektekkel ruházza fel az eredetileg nem kompozitáló window manager-eket is. Megfelelő beállítások mellett alig használ erőforrást, de élményt jelent a használata. Linux.
Játék
Wesnoth Körökre osztott stratégiai játék. Végigjátszható küldetések tömege, többszemélyes játék, stb. Folyamatosan bővül. Platformfüggetlen.
OpenArena Egy jól használható FPS. Módosított Quake motor hajtja. „Capture the flag”. Platformfüggetlen.
Lost Labyrinth Körökre osztott mászkálós, fejlesztős szerepjáték. Küldetés, többszemélyes játék, stb. Platformfüggetlen.
Flare Diablo stílusú mászkálós szerepjáték. Házilag bővíthető. Platformfüggetlen.