Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 2-6 fő
Életkor: 8-80 év
Játékidő: 5 perc
Értékelés: 4/5

Huszonegy

Alapok

A helyfoglalás után a játékosok sorsolással döntik el a bankadó személyét. A továbbiakban ő kezeli a kártyát. A bankár tetszése szerinti zsetont helyez maga elé, ezzel jelzi, hogy milyen mértékben állja a többiek tétjeit.

A játék célja

Az egy kézben lévő lapok értékét összeadva kell megközelíteni a 21 pontot. Aki ezt a határt átlépte befuccsolt, azaz elveszítette tétjét. A bankadó minden játékossal külön hasonlítja össze saját lapjait, és az eredménynek megfelelően nyer vagy veszít.

A lapok pontértéke:

Ász: 11. Király: 4. Felső: 3. Alsó: 2. X: 10. IX: 9. VIII: 8. VII: 7.

A játék menete

Az osztó keverés és emeltetés után jobbra haladva mindenkinek zártan ad egy-egy lapot - magának is. A játékosok megnézik a kártyát, az osztó nem, és eldöntik, hogy milyen tétet kockáztatnak ebben az osztásban. Az egy játékos által feltett összeg nem lehet több a bankár által kirakott mindenkori összegnél.

Elsőként az osztótól jobbra ülő nyilatkozik. Kér egy lapot, és ennek ismeretében emelheti a tétet. Ha úgy ítéli meg, hogy szüksége van még lapra, ismét kérhet mindaddig, amíg kedvező pontérték lesz a kezében. Gyakran előfordul, hogy a harmadik vagy negyedik felvett kártyával befuccsol és így számára véget ér a játék. Ha megáll a lapkéréssel, ezt „elég” vagy „megállok” mondással jelzi a bankárnak. Minden játékossal ez a procedúra zajlik. Végül az osztó megfordítja saját kártyáját, és mindaddig kér magának lapot, amíg elégnek ítéli azt vagy befuccsol.

A lapkérés szabályai:

  • 15 pont alatt nem lehet megállni, lapot kell kérni a bankártól;
  • Akinek pontjai meghaladták a huszonegyet, bedobja lapjait, és tétje a bankárhoz kerül. A bankár befuccsolásakor minden még aktív játékos nyer;
  • Ha egy játékos első és második lapja is ász, ez nem 22, hanem 21 pontnak számít. Nem kell neki megvárni az osztó lapjait, azonnal nyer.
  • Amikor egy játékos két vagy több lapjának értéke 11, „óne ászt” mondhat. Ez annyit jelent, hogy ha a következő lapként ászt kap - így 22 ponttal befuccsolna -, eldobhatja kártyáit, és új lapot kérhet.
  • Aki öt lapból sem fuccsolt be, kívánságára újra kezdheti a játékot.

Ha minden játékos befejezte a lapkérést, a bankár magának is kiosztotta a kártyákat, összehasonlítják a kialakult kombinációkat. Aki kevesebb pontot ért el, mint a bankár, elveszíti tétjét. Így jár az is, aki a bankárral azonos pontot tud bemutatni. Feltett tétjével azonos összeget nyer viszont a játékos, amikor több pontot ért el, mint a bankadó.

Előfordul, hogy egy játékos elnyeri a bankár kitett pénzét, és a többiek már nem tudnának játszani. Ilyenkor a bankár köteles ugyanolyan összeget a bankban elhelyezni, mint amennyi a „kiütés” előtt volt az asztalon. Tekintettel arra, hogy a bankár jelentős előnnyel játszik, már a játék kezdetén meg kell állapodni e szerepkör átadásának körülményeiről. Ez lehet meghatározott osztásszám, vagy minden partiban jobbra tartással változik a bankár személye. Természetesen a bankadó csődjét is szerepváltoztatás követi.