Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 2-4 fő
Életkor: 14-60 év
Játékidő: 45 perc
Értékelés: 4/5

Hatalom Kártyái Kártyajáték

A játék alapjai

Kellékek:

 • HKK kártya
 • jelzők
 • papír, toll

A lapok kijátszása, aktív és passzív lapok, idézési költség

Egy lap kijátszásának nevezzük azt, amikor a lapot a kezünkből az asztalra helyezzük. A lapok általában képpel felfelé, állítva azaz aktívan kerülnek kijátszásra, kivéve a legtöbb lényt és építményt, amelyek szintén képpel felfelé, de fektetve, azaz passzívan kerülnek az asztalra. Vannak lapok, amelyek használata ún. passzivizálást igényel, ezt a szimbólummal jelöljük. Ez azt jelenti, hogy egy aktív lapot elfordítunk, azaz passzivizáljuk. Passzív lapot nem lehet passzivizálni. Passzív lény nem lehet az őrposztban.

Minden kártyának van egy ún. idézési költsége, ez általában egy szám, a lap bal felső sarkában. Lények, szakértelmek, és varázslatok esetén ez ún. varázspontot jelent (rövidítése VP); ennyi varázspontot kell elköltened ahhoz, hogy azt a lapot ki tudd rakni. Némely kártya szövegében szerepel, hogy további VP-t is el kell költened, ez is az idézési költség része.

Varázspontot minden köröd elején kapsz. Ha egy kártyát kijátszol, a varázspontod annyival fogy, amennyi a kártya költsége. Csak olyan kártyát játszhatsz ki, amihez van elegendő VP-d.

Ha a költségnél egy ?-et vagy X-et látsz, az azt jelenti, hogy el kell olvasnod a kártya leírását, s abból fog kiderülni a költség.

Építményeknél és tárgyaknál az idézési költség nem VP-t jelent, ezt az Építmények ill. Tárgyak c. fejezetnél fejtjük ki.

Bizonyos lapokon az idézési költségben a jelet láthatod. Ezt úgy hívjuk, hogy nekron. A nekront úgy fizeted, hogy átraksz 4 lapot a paklid tetejéről a Semmibe. Ahány nekron a költség, annyiszor 4 lapot kell átraknod. Megint más lapoknál a jelet láthatod, ez az áldozás. Minden áldozáshoz egy lapodat vagy önálló jelződet az asztalról fel kell áldoznod (a feláldozott lap a gyűjtőbe kerül).

Egy kör fázisai

1. Előkészítő Fázis

 • A játékos az első körében 1, a másodikban 2, a harmadikban 3, majd 4, végül az ötödiktől kezdve minden körben 5 varázspontot kap. Ezenfelül kap még egyet minden két lényéért, amely a tartalékban van (mindegy, hogy passzív vagy aktív). A maximális lehetséges VP-d 20. Az aktuális VP-d soha nem mehet a maximális fölé (kivéve, ha egy lap mast diktál)! Ha a VP-d valamilyen okból a max. fölé menne, a fölösleg azonnal elvész. Példa: Katinak a negyedik köre következik, és az előző három körben sikerült már három lényt játékba hoznia, amelyek most a tartalékban vannak. Tehát az előkészítő fázis elején Kati kap 4+1 VP-t.
 • Ezután következik minden olyan hatás, amelynek az előkészítő fázisban kell lejátszódnia. Ilyen pl. a mérgezés, ill. bizonyos bűbáj varázslatok működtetése. Ezen belül a sorrendet az a játékos határozza meg, akinek a köre éppen tart. Figyelem! Az előkészítő fázisban csakis olyan aktiválást igénylő képességet lehet használni, amelyen külön fel van tüntetve, hogy az előkészítő fázisban is használható. Lapokat ebben a fázisban nem játszhatsz ki, azonnali varázslatokat sem.
 • Ezek végrehajtása után az összes passzív lapját (passzívnak számítanak a 90 fokkal elfordított lapok) aktivizálja (álló helyzetbe fordítja).
 • Végezetül feláldozhat a tartalékban levő aktív szörnyei közül egyet vagy többet azért, hogy szörnykomponenshez jusson. A szörnyből kinyerhető szörnykomponensek számát a kártyán, a kép alatt található ikonok jelzik. A feláldozott szörny azonnal a gyűjtőbe kerül. Nem lehet olyan szörnyet feláldozni, amelyből nem nyerhető ki szörnykomponens. Kalandozót és avatárt nem lehet szörnykomponensért feláldozni.

2. Húzási fázis

 • Hacsak valamilyen kártya hatása mást nem diktál, egy lapot kell húzni a pakliból, ez kötelező. Ha egy játékosnak már elfogyott a paklija, akkor nem húz.

3. és 6. Fő fázis

 • Ilyenkor az a játékos, akinek a köre tart, bármilyen kártyát kijátszhat. Ha nem akar, nem játszik ki egyet sem, felső határt csak a lapok idézési költsége és a játékos varázspontjainak száma jelent. Övé az első cselekvés joga, de minden cselekvése után az ellenfélnek joga van azonnali varázslatokat vagy hatásokat használni, ha akar.

4. Csere fázis

 • A csere fázis akkor következik, ha már egyik játékos sem akar a fő fázisban cselekedni. (Ha el akarod kezdeni a csere fázist, előtte kérdezd meg az ellenfelet, hogy mehet-e, vagy még folytatni akarja a fő fázist.)
 • A tartalékod és az őrposztod között ilyenkor (és csak ekkor) tetszés szerint cserélgetheted a lényeidet. Eközben egyik játékos sem játszhat ki új lapokat. A csere fázis végét be kell jelentened. Az őrposztban levő lényeid fognak harcolni az ellenfél lényeivel; ők azok, akik az ellenfél ÉP-jeinek csökkentésében a döntő részt vállalják; és ők fognak Téged védeni az ellenfél körében az ő támadásától. Az őrposztban levő lényeid soha, semmilyen módon nem passzivizálódhatnak!
 • A tartalékban levők építkezhetnek (lásd az építményeknél), segíthetnek a varázspontgyűjtésben a következő köröd elején, és használhatják bizonyos képességeiket.
 • Ha valamely kártya mást nem diktál, az őrposztodban egyszerre maximum 3 lény lehet. Ez az őrposzt „mérete”. A tartalékban bármennyi lényed lehet.

5. Harci fázis

 • A csere fázis után még mindkét játékos használhat azonnali varázslatokat és hatásokat, ezután kezdődik a harci fázis. Ekkor támadhatod meg ellenfeled lényeit, építményeit és magát az ellenséges játékost. Részletesebb leírását l. később.

7. Gyógyulási fázis

 • A gyógyulási fázis akkor következik, ha már egyik játékos sem akar a fő fázisban cselekedni. (Ha el akarod kezdeni a gyógyulási fázist, előtte kérdezd meg az ellenfelet, hogy mehet-e, vagy még folytatni akarja a fő fázist.)
 • A gyógyulási fázisban te is és az ellenfeled is csak azonnali varázslatokat és hatásokat használhattok, de azokat tetszőleges mennyiségben, felváltva. Ha már egyikőtök sem akar cselekedni, akkor az a gyógyulási fázis vége, és egyben a köröd vége is, ekkor minden lény, ami még játékban van, és hiányzik ÉP-je, meggyógyul. Ha esetleg vannak olyan események, amelyek a kör végén következnek be, azok megtörténnek. Ekkor már semmilyen lapot vagy hatást nem lehet kijátszani. Ezután közvetlenül az ellenfél köre jön.

Lények

A játék során kijátszott lények a tartalékba kerülnek, általában fektetve, azaz passzívan.

A passzív lények nem mehetnek be az őrposztba, így a harcban sem vesznek részt, és nem használhatnak semmilyen, passzivizálást igénylő képességet (de természetesen lehet rájuk varázsolni). Ezek a lények majd a következő köröd elején aktivizálódnak, s akkor kezdhetik el igazi működésüket. Csak aktív lények képesek pl. építkezésre (lásd az építményeknél). Minden lénynek van sebzése (SB) és életpontja (ÉP). Az SB a lény kártyák bal alsó sarkában, az ÉP a jobb alsó sarkukban látható.

A Sebzés adja meg, mennyi ÉP-t tud sebezni ellenséges lényen, építményen vagy játékoson, az ÉP pedig, hogy mennyi sebzést bír elviselni. Az a lény, amelynek ÉP-je 0-ra vagy az alá csökken, meghal (de előtte még lehet esetleg regenerálni vagy gyógyítani). Az SB-t és ÉP-t a lényekre rakott lapokon kívül még az ún. védekezés bónusz szabálya módosíthatja. Ez azt jelenti, hogy a te körödben minden más játékos összes lényének van +1 SB-je és +1 ÉP-je.

A legtöbb lényből kinyerhető ún. szörnykomponens (egy vagy több). A kártya középső részén látható ikonok mutatják meg, hogy hány szörnykomponenst lehet a lényből kinyerni. Ha az ellenfélnek egy lénye elpusztul (az asztalról a gyűjtőbe kerül), s ez nem az előkészítő fázisban történt, akkor kapsz annyi szörnykomponens jelzőt, amennyi a lényre van írva. A szörnykomponensek számolására használhatsz pénzdarabot, gyufát, köveket, vagy bármilyen egyéb jelzőt. Ha a lény az előkészítő fázisban pusztul el, egyik játékos sem kapja meg a szörnykomponens jelzőket (kivéve persze ha valaki direkt áldozta fel egy saját szörnyét szörnykomponensért).

Ha te pusztítod el a saját lényedet, akkor is az ellenfél kapja a szörnykomponenst, kivéve, ha a lényt egy varázslat vagy hatás költségének ill. hátrányának áldoztad, ez esetben senki nem kap szörnykomponenst.

A játékos az előkészítő fázis végén feláldozhat a saját, aktív szörnyei közül akárhányat, de csak olyat, amiből kinyerhető szörnykomponens. Ezekért is hasonló jelzőket kap. Az így feláldozott szörnyek a gyűjtőbe kerülnek. Bármikor, amikor szörnykomponenst nyersz ki egy lényből, lemondhatsz ezekről teljesen vagy részben. Ezt hangosan be kell jelentened, tehát ha elfelejted a szörnykomponenseket feljegyezni (ellenfeled: „Áh, nyilván lemondtál róla”), akkor nem veszett el azonnal, csak az aktuális fázis legvégén.

A lények közé tartoznak a kalandozók ,a szörnyek és az avatárok. A kalandozók különleges képessége, hogy szintet tudnak lépni, vagy szintlépés kártyák, vagy egyéb lapok, hatások által. Minden szintlépés +1 SB-t és +1 ÉP-t jelent az adott kalandozónak. Ha a kalandozó elhagyja a játékot, a rárakott szintlépés kártyák a gyűjtőbe kerülnek. Ha a kalandozót valamilyen módon visszahozod a gyűjtőből a játékba, az elveszett szintlépéseket nem kapja vissza. Némely kalandozónak vannak olyan speciális képességei, amelyeket csak bizonyos számú szintlépés után használhat. Ha a kalandozó elveszti valahogy a szinteket, akkor ezeket a képességeket is elveszti. Minden kalandozó alapból 0. szintűnek számít. A másik nagy különbség a kalandozók és a szörnyek között, hogy minden kalandozó használhat tárgyakat, míg a szörnyek közül csak néhány (az aránylag emberszerűek). A tárgyhasználat képességet a lényeken a KF ikon jelöli.

Az istenek manifesztációi, földre küldött hírvivői az avatárok. Az avatárok lények, de se nem szörnyek, se nem kalandozók. Tehát olyan lapok hatnak rájuk, amelyek lényekre hatnak, de olyanok nem, amelyek speciálisan szörnyekre vagy kalandozókra vonatkoznak. Egy játékos irányítása alatt összesen egy avatár lehet. Ha egy játékos irányítása alá kerül egy második avatár, akkor az első avatár a gyűjtőbe kerül (látva, hogy újabb hírvivő érkezett, visszatér istenéhez). Ha valaki bármilyen módon másol egy avatárt, az is ugyanúgy avatárnak számít.

Varázslatok

A varázslatoknak három kategóriája van: bűbáj, általános és azonnali. Fontos megjegyezni, hogy a többi típusú kártya nem számít varázslatnak, még akkor sem, ha kijátszása Varázspontba kerül (pl. a lények vagy a szakértelem kártyák).

Bűbáj varázslatok

A bűbáj varázslatok kijátszás után a játékban maradnak, amíg valamilyen külső hatás meg nem szünteti őket. Csak a fő fázisodban játszhatsz ki ilyet. A bűbáj varázslatok is többfélék lehetnek. Ha a lapon „bűbáj lényre” felirat van feltüntetve, hatása egy általad választott lényre lesz érvényes, ilyenkor erre a lényre kell tenni a bűbájt. Ha a lény a gyűjtőbe kerül, vele együtt megy a bűbáj is. Hasonlóan a „bűbáj tárgyra” egy tárgyra, a „bűbáj építményre” egy építményre, a „bűbáj bűbájra” pedig egy másik, már játékban levő bűbájra ható bűbáj varázslat. Ha a lapra egyszerűen csak „bűbáj” van írva, akkor az asztalra kell helyezni kijátszáskor; ilyenkor a lap leírásából derül ki, pontosan kire hat (általában lapok egy bizonyos csoportjára). Ha egy ilyen „bűbájt” bepasszivizálnak, nem fejti ki hatását, amíg passzív. Fontos megjegyezni, hogy viszont a lapra tett bűbájokat egyáltalán nem lehet passzivizálni, csakis az önálló bűbájokat.

Általános varázslatok

Az általános varázslatok hatása azonnal megtörténik, ezután a kártyát el kell dobni, az soha nem kerül az asztalra. Általános varázslatot csak a saját fő fázisodban játszhatsz ki.

Azonnali varázslatok

Az azonnali varázslatok annyiban különböznek az általános varázslatoktól, hogy ezeket az ellenfél fő fázisában és bármely harci ill. gyógyulási fázisban is ki lehet játszani, eltérően az összes többi típusú kártyától. Egy adott fázison belül mindig az aktív játékosnak van joga először cselekedni. Ezután, vagy ha passzolt, jöhet az ellenfél egy azonnali varázslattal vagy hatással.

Az azonnali varázslatokon belül vannak ún. azonnali reakciók. Ha valaki kijátszik egy lapot vagy hatást, a játékosoknak lehetősége van erre azonnali reakciókkal reagálni. Az azonnali reakciók általában megakadályozzák egy lap létrejöttét, ritkább esetben módosítják a hatását. Ha kijátszik valaki egy lapot, mindig meg kell várni, hogy valaki akar-e rá reagálni. A reakciók sorrendben visszafelé jönnek létre.

Példa. Kati kijátszik egy Ébredést. Balázs egy Chara-din cselével reagál erre. Kati a Chara-din cselére reagál egy Mentális enyészettel. Nincs több reakció, tehát visszafelé létrejönnek a lapok. A Mentális enyészet megakadályozza a Chara-din cselének létrejöttét, így az Ébredés is sikeresen létrejön.

Ha egy varázslat vagy hatás eredményeképp egy lény kikerülne a játékból, és már nem reagál senki, a lap hatása azonnal létrejön, a lény képességét már nem lehet használni. Ha viszont egy lény csak sebzést szenved el, akkor lehetőség van ún. életmentő hatások használatára. Minden azonnali varázslat vagy hatás, ami megnöveli a lény életpontját, akár közvetve is, életmentő hatásnak minősül.

Építmények

Az építmények kijátszásához nem Varázspont szükséges. A tartalékban levő aktív lényeidet kell használnod az építmény felépítéséhez. Az építményre írt idézési költség határozza meg, hogy az építéséhez hány lény részvétele szükséges. Az építményeket csak akkor lehet felépíteni, ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű építkező erő. Az építkezésben résztvevő összes lényt passzivizálni kell. A lényeket építkezés közben nem lehet elpusztítani, és így az építkezést megakadályozni, mivel az építés azonnal lezajlik. (Utána persze el lehet őket pusztítani, de ez a már kijátszott épületet nem befolyásolja.) Az építmények kijátszáskor passzívan, azaz fektetve jönnek játékba, majd a gazdájuk következő előkészítő fázisában válnak aktívvá. A passzív építmény nem fejt ki semmilyen hatást, de nem is rombolható le lények által (azonban az építményekre ható varázslatok hatnak rá).

Az építményeket lerombolni a következőképpen lehet: Ha valaki támad az őrposztból, és a támadását nem védik ki (azaz „átüt az őrposzton”), akkor dönthet úgy, hogy az ellenfél közvetlen megsebzése helyett annak egy építményét rombolja. Ahhoz, hogy az építmény megsemmisüljön, a támadóknak egyetlen kör alatt az építményt teljesen el kell pusztítaniuk. Ez azt jelenti, hogy legalább annyit kell összesen sebezniük, amennyi az építmény strukturális pontja (SP). Az építmény SP-je a kártya jobb alsó sarkában látható szám. Ha egy lény gazdája úgy döntött, hogy a lény az építményt támadja, akkor teljes Sebzését az építményre használja, vagyis nem okozhat pl. 3 struktúrális pont sebzést az építménynek, és egyet az ellenfélnek. Az építmény sebzésekor a lények direkt sebző képességüket (lehelet, energiatüske, stb.) is használhatják, hacsak nincs külön leírva, hogy ez a sebzés csak őrposztban levő lényre működik. Egy építményt, bármennyi lény támadhat egyszerre, ha sikerült átütniük az őrposzton. A lerombolt építmény a gyűjtőbe kerül. A megsebzett, de el nem pusztult építmények a Gyógyítás fázisban elvesztik sérüléseiket, a lényekhez hasonlóan.

Tárgyak

A tárgyak kijátszásához nem varázspontok, hanem szörnykomponens jelzők szükségesek, a kártya bal felső sarkában az idézési költség adja meg, hogy mennyi szörnykomponenst kell elkölteni a tárgy kijátszásához. A tárgyaknak két csoportja van, a lényre tett tárgy (ezen a ikon szerepel), és az asztalra tett tárgy (ezeken nincs ikon). Az asztalra tett tárgyak a bűbájhoz hasonlóan működnek, kirakjuk őket aktívan az asztalra. A lényre tett tárgyakat ikonnal rendelkező lényre kell tenni, és hatásukat a lényre fejtik ki.

Megjegyzések: passzív tárgy nem fejti ki hatását (képességei nem működnek, hasonlóan az épületekhez és bűbájokhoz, de ellentétben a lényekkel). Lényre rakott tárgyat nem lehet passzivizálni. Egy lény ugyanolyan altípusú tárgyból csak egyet kaphat (tehát csak egy fegyvert, egy páncélt stb.) Ha egy képességgel rendelkező lény a harc fázisban megöl egy másik lényt amin rátett tárgy van, gazdája ha akarja, átrakhatja a lényére a tárgyat (ha nem akarja, az eredeti lénnyel együtt a gyűjtőbe kerül).

Hatások

Bár ilyen laptípusunk nincsen, érdemes a hatásokról írni itt, a kijátszható lapok között. Az asztalon levő lapoknak lehetnek hatásai, amelyeket kifejtenek a játékra (ritkább esetben egyes gyűjtőben levő lapoknak, sőt, még ritkább esetben, egyes kézben levő lapoknak is lehet hatásuk). Vannak állandóan működő hatások (pl. egy bűbáj minden lényünknek ad +1 sebzést), vannak automatikusan működő hatások (pl. egy olyan lény, amely sikeres kijátszása után gyógyít 4 ÉP-t), és aktivizálást igénylő hatások. Az aktivizálást igénylő hatások azok, amelyekről el kell döntenünk, hogy használni akarjuk-e, vagy sem. Némelyik aktivizálást igénylő képességnek költsége is van (pl. VP elköltése).

Az aktivizálást igénylő képességek egy részénél meg van adva, mikor lehet őket használni, másoknál nincs. Amelyeknél nincs megadva, mikor lehet őket használni, azokat bármikor használhatjuk, amikor az azonnali varázslatokat (tehát bármely fő, harci, vagy gyógyulás fázisban). Ez azért érdekes, mert sokszor az írjuk, hogy ekkor és ekkor azonnali varázslatokat és hatásokat lehet használni. Értelemszerűen, itt ezekre az asztalon (esetleg gyűjtőben vagy kézben) levő lapok aktivizálást igénylő képességére gondolunk. Az aktivizálást igénylő hatások használata ugyanolyan cselekvés, mint egy lap kijátszása! Tehát ha pl. ellenfelünk kijátszik egy lapot, majd mi használunk egy hatást, akkor megint ellenfelünkön van a cselekvés sora.

Harc

A harc fázisai

A csere fázis végeztével következik a harci fázis.

 1. A játékosok felváltva használhatnak azonnali varázslatokat és hatásokat.
 2. A Támadók kijelölése. A támadó játékos kijelöli, hogy mely lénye kire támad. Csak az őrposztban levő lényekkel lehet támadni. Támadható az ellenfél őrposztjának bármely lénye ill. épülete, és maga az ellenfél is, de az ellenfél vagy egy épület csak akkor, ha már minden ellenséges, őrposztban álló lényt támad legalább egy lényed. Így, ha ugyanannyi lényed van az őrposztban, mint ellenfelednek, akkor nem tudod őt megsebezni („átütni az őrposzton”), de ha legalább eggyel több, akkor már igen. Nem vagy köteles minden lénnyel támadni, sőt, akár az összes lényed támadás nélkül is ott maradhat az őrposztban védekezni. Egy ellenséges lényre maximum két lénnyel támadhatsz. Ilyenkor a védekező lény gazdájának még ebben a fázisban el kell döntenie, melyik támadóra üt vissza, és kizárólag azt sebezheti.
 3. A játékosok felváltva használhatnak azonnali varázslatokat és hatásokat.
 4. Direkt sebző képességek használata. Ezeket a képességeket a ikon jelöli. A játékosok felváltva jelölnek ki direkt sebző képességeket (aki támad, az először) addig, amíg bármelyik játékos is akar ilyet használni. Ezután minden speciális képesség hatása egyszerre történik meg.

Egy lénnyel csak egy célpontot lehet megsebezni, még akkor is, ha a sebzés akár több ellenfél megölésére is elegendő lenne. Hasonlóan, ha egy lényed az ellenfél egy lényét sebzi, és el tudja pusztítani, a „maradék” sebzést nem használhatod semmi másra, így az ellenfél megsebzésére sem.

 1. A játékosok használhatnak életmentő hatásokat azoknak a lényeknek a megmentésére, amelyek ÉP-je 0-ra vagy az alá csökkent. Az ilyen lények speciális képességei, ilyenkor nem használhatóak, kivéve a regenerálódást. Életmentő hatás az olyan azonnali varázslat vagy hatás, amely a lény ÉP-jét növeli, akár közvetetten is. Amely lények ÉP-je ezután is 0 vagy kevesebb, a gyűjtőbe kerülnek. A gyűjtőbe került lényekből a másik játékos megkapja a szörnykomponenseket. Ezután még a játékosok felváltva használhatnak azonnali varázslatokat és hatásokat.
 2. Ütés fázis. A lények a 2. fázisban kijelölt ellenfelüket sebzik. (Ha ez mostanra már nincs az őrposztban, akkor sem választhatnak új célpontot). Annyival csökken az ütés során mindkettőjük ÉP-je, amennyi a másik lény sebzése. FONTOS: A védekező lényeknek, azaz a te körödben az ellenfél minden lényének +1 SB-je és +1 ÉP-je van. Ezt védekezés bónusznak nevezzük.
 3. Ua. mint az 5. fázis, csak itt a 6. fázis során elpusztult lények kerülnek a gyűjtőbe.

Lények speciális képességei:

A lény kártyákon szerepelő szövegeket három csoportra oszthatjuk: kijátszási feltétel, hátrány és speciális képesség.

Kijátszási feltételnek nevezzük, ha egy lény játékba hozatalához - akár a kezedből, akár a gyűjtőből hozod játékba -, valamilyen feltételnek teljesülnie kell. A kijátszási feltétel nem speciális képesség.

Hátránynak nevezzük, amikor egy lény számodra egyértelműen előnytelen tulajdonságokkal rendelkezik. Ez általában az előkészítő fázisban teljesítendő feltétel, pl. elköltendő VP vagy szörnykomponens. De ilyen az is, ha egy galetki nem kaphat egynél több testrészt, vagy ha egy lénynek kisebb a sebzése bizonyos lények ellen. A hátrányokat az adott lény semmilyen módon nem vesztheti el. A „hátrány” szó az újabb kiadású lapokon külön fel van tüntetve.

Lények speciális képességeinek nevezzük összefoglalóan mindazokat az egyéb képességeket, melyek a lény kártya szövegében szerepelnek, és nem tartoznak a kijátszási feltételek vagy hátrányok közé. A lények speciális képességei lehetnek állandóan működő képességek (pl. mágikus támadás), automatikusan működő képességek (amelyek egy bizonyos feltétel teljesülésénél jönnek létre, pl. a lap kijátszásánál - ilyen a Repülés), direkt sebző képességek (ld. előbb, a harc fázisainál), és aktivizálást igénylő képességek (nekünk kell dönteni a használatáról, pl. passzivizálást igénylő képességek).

Példák speciális képességekre

Állandóan működő speciális képességek:

- Immunitás tűzre, jégre stb. A lényt az adott támadási formával nem lehet sebezni. Ki lehet rá ilyen varázslatot vagy hatást játszani, de nem csinál vele semmit.

- Immunitás méregre. A lényre semmilyen módon nem lehet méregjelzőt rakni, ha volt rajta, mielőtt az immunitást megkapta, akkor a jelzők azonnal leesnek.

- Lények egy csoportjának (általában csak a te oldaladon levőknek) plusz sebzés, vagy életpont adása.

- Mágikus védekezés/támadás. A mágikus védekezésű lényeket a harc ütési fázisában csak mágikus támadással bíró lények tudják megsebezni, egyéb lények nem okoznak sebzést neki. A mágikus támadást ill. védekezést sárgásvörös ikon jelöli a szokásos fehér helyett.

- Láthatatlanság/láthatatlanság látása. A láthatatlansággal rendelkező lény akkor is átüthet az őrposzton, azaz támadhatja magát a másik játékost vagy annak építményét, ha még nincs minden, az ellenséges őrposztban levő lény támadva. A láthatatlanságnak semmilyen más hatása nincs. A láthatatlan lénynek ezen képessége nem működik, ha az ellenfél őrposztjában van olyan lény, aki látja a láthatatlant.

- Úszás. Az úszás nem csinál semmit a lappal, viszont vannak más lapok, amelyek úszó ill. nem úszó lényekre vonatkoznak.

- Nem lehet célpontja varázslatnak, hatásnak, forrásnak stb. A megadott cselekvést erre a lapra nem lehet használni, tehát a lapot ki sem lehet rá játszani.

- Varázslatok, hatások, stb. nem hatnak rá. A varázslatot, hatást stb. ki lehet rá játszani, de erre a lapra nem lesz hatása. (Ez hasonló az immunitáshoz.)

Automatikusan működő speciális képességek:

- Mérgezés. Ha a lény megüt egy másikat (függetlenül attól, hogy megsebezte-e vagy sem), akkor a megütött lényre rakjunk annyi méreg jelzőt, ahányas mérgezése van a lénynek. A lény gazdájának előkészítő fázisában, ha egy lényen méregjelző van, rakjál rá egy újabb méregjelzőt (tehát ha több forrásból kapott mérgezést, akkor is csak egy kerül rá). Ha ekkor a méregjelzők száma egyenlő vagy meghaladja a lény életpontját, az a gyűjtőbe kerül. Ilyenkor szörnykomponens nem nyerhető ki belőle. A másik játékost nem mérgezheted meg. A méregnek semmilyen más hatása nincs, tehát nem okoz ÉP csökkenést, a gazdája előkészítő fázisán kívül soha nem kell figyelembe venni őket, csak ha esetleg más lap hivatkozik rá.

- Repülés. A lény aktívan kerül a tartalékba, tehát pl. a Csere fázisban azonnal az őrposztba tehető. A repülésnek ezután más hatása nincs, de bizonyos kártyák hivatkozhatnak repülő lényekre.

- Sikeres kijátszása után… Sok lény sikeres kijátszása után automatikusan csinál valamit. Gyógyít, gyűjtőbe küld egy lapot stb. Fontos! Bizonyos lényeken a sikeres kijátszáskor létrejövő képesség csak akkor jön létre, ha akarjuk. Ilyenkor döntést kell hoznunk arról, hogy a képesség létrejöjjön-e, tehát ez már nem automatikusan működő képesség, hanem aktivizálást igénylő. Ha egy ilyen használatáról elfeledkezünk, akkor a következő cselekvésünk után már nem pótolhatjuk, ellentétben az automatikus képességről, amely kötelezően létrejön, tehát a kör végéig mindenképp pótolni kell, ha esetleg elfelejtjük.

Direkt sebző harci képességek:

Ezeket kizárólag a harci fázis 4. lépésében lehet használni, és a ikon jelöli. Ilyen lehet a tűzlehelet, savlehelet stb. A használatához, ha a szöveg mást nem ír, annyi VP-t kell költeni, ahányat akarunk lehelni. Pl. a 3-as tűzlehelet azt jelenti, hogy a lénnyel lehelhetünk 0-t, 1-et, 2-t vagy 3-at, és annyi VP-t kell elköltenünk, ahányat lehelünk. Vannak lények, amelyeknél fel van tüntetve, hogy a VP-t helyettesíteni lehet pl. ÉP áldozással. Ilyenkor választhatjuk azt is, hogy a VP-nk helyett az ÉP-nk csökken. Vannak olyan direkt sebző képességek is, amelyek mást csinálnak. Ilyenkor az ikon és az elnevezés után le van írva, hogy mit csinál a képesség. Pl. az ellenfél őrposztjában minden lény sebződik hármat, vagy visszakerül ellenfele a tulajdonosa kezébe. Az ilyen képességeknél csak akkor kell VP-t költeni, ha azt a leírás külön jelöli. Részletesebben ld. a Harc fázisainak leírásánál.

Aktiválást kívánó képességek:

Az aktiválást vagy aktivizálást kívánó képességek nem működnek maguktól, a lény gazdájának „aktiválni” kell őket, be kell jelentenie, hogy ezt a képességet szeretné használni, és ki kell fizetnie a képesség költségét, ami lehet passzivizálás, VP, feláldozás, vagy más költség. Ha egy képességet költség nélkül lehet használni, de döntést kell hozni a használatáról, attól az még aktivizálást igénylő képesség (gyakorlatilag 0 VP a költsége). Ha egy képesség leírása mást nem diktál, bármikor használhatóak, amikor az azonnali varázslatok is lehet alkalmazni (lásd ott).

- Regenerálódás. Előtte áll egy szám, pl. 2-es regenerálódás. A lényed az őt érő sebzés egészét vagy egy részét visszagyógyulhatja (még akkor is, ha egyébként elpusztulna) ha elköltesz annyi VP-t Életpontonként, ahányas szám áll a regenerálódás előtt. Pl. egy 2-es regenerálódással bíró lényedet megsebezték, ÉP-je mínusz egyre csökken. Azonnal úgy döntesz, hogy 1 ÉP-ig regenerálod, hogy életben maradjon. Ehhez 2×2 = 4 VP-t kell elköltened. Ha egy kártya hatása mást nem diktál, egy körben egy lényen max. 4 ÉP-t regenerálhatsz, de eddig a határig egy körön belül többször is regenerálhatsz rajta, és egyszerre 1-nél többet is regenerálhatsz. Csak közvetlenül a sebzés elszenvedése után használható, akár az ütés fázison belül is. A lény ÉP-je ezzel nem mehet az eredeti max. érték fölé! Ha egy lényt kiraktál a gyűjtőbe, utólag már nem használhatod a regeneráló képességét.

- Passzivizálást igénylő képességek. Ilyenkor a képesség leírása előtt egy ikon áll, ami azt jelenti, hogy az esetleges más költségek mellett a lényt passzivizálni kell ahhoz, hogy a képességet használni tudja. Értelemszerűen, az ilyen képességet csak a tartalékból lehet használni, és csak akkor, ha a lény aktív.

Időzítés

A játék során előfordulhat, hogy két játékos egyszerre akar valamilyen lapot kijátszani, esetleg a másik játékos villámgyorsan az asztalra rak valamilyen lapot már akkor, amikor húzol. Ez azonban nem reflexjáték, a kijátszásnak meghatározott sorrendje van, amit a többi szabályhoz hasonlóan be kell tartani. Az a játékos jogosult először lapot kijátszani, akinek a köre tart, közvetlenül a húzás után. A másik játékos ebben kizárólag akkor előzheti meg, ha a kártya külön leszögezi, hogy közvetlenül a húzás fázis után kirakható. Ha az előnyszabályt az ellenfél nem veszi figyelembe, és kirak egy lapot, mielőtt lehetőséget adna a soron levő játékosnak, hogy valamit kijátsszon, a kártyát vissza lehet vele vetetni. A továbbiakban a lapok lerakása licitszerűen folyik: a soron levő játékos kártyájára az ellenfél kijátszhat válaszképp egy saját lapot, majd megint az aktuális játékos jön. Természetesen az egyik játékos több lapot is lerakhat egymás után, ha a másik nem akar közbeavatkozni, de mindig meg kell adni a lehetőséget a reagálásra. Természetesen nem kell minden lap kirakása után hangosan megkérdezni, hogy „Nos, akarsz valamit csinálni?”. Elég, ha a lap kirakása után vársz egy kicsit (közben kérdőn nézel a másikra), és ha nem szól közbe („Várj!”), kirakod az újabb lapot.

Ha az ellenfél „reagálásként” egy olyan lapot akar kijátszani, aminek semmi köze nincs az általunk kijátszott laphoz, tehát nem akarja az épp lelőtt lényét megmenteni, és nem akar azonnali reakció lapot kihozni, mi viszont szeretnénk ilyen lapot kijátszani, mintegy a saját lapunkra reagálva, nekünk van elsőbbségünk (ez az egyetlen kivétel a „hol az egyik játékos jön, hol a másik” a szabály alól).

Még néhány szót megérdemelnek az azonnali reakció lapok, mint pl. a Chara-din csele. Ezeket minden szempontból azonnali varázslatnak kell tekinteni. Mint a fenti példából látható, a „közvetlenül azután játszhatod ki” mondat nem azt jelenti, hogy semmilyen lapot nem lehet közben kijátszani, hanem azt, hogy egyetlen olyan lapot sem játszottak ki közben, amely nem az eredeti lapra vonatkozó reakció lett volna. A reakció lapokat nem használhatod akkor, amikor a varázslat már végrehajtásra került, de ez egyben azt is jelenti, hogy egy varázslat kijátszását teljesen megakadályozhatja, semmissé teheti egy reakció-lap.

Ha a soron levő játékos a csere fázist el akarja kezdeni, ezt be kell jelentenie, és a másik játékos ekkor is játszhat ki lapot, akkor is, ha az aktuális játékos még semmit nem rakott ki.

Példa: Miklós húz, majd közli, hogy rögtön a csere fázissal akarja folytatni, azaz rögtön be akarja tolni a lényét az őrposztba. Erika azt mondja: „Várj!” és kijátszik egy Halászatot. Miklós úgy dönt, hogy reagál a lapra, azaz mégsem kezdi még a cserét, (nem is lenne mit), hanem kirak egy repülő lényt, egy Gyilkos manót. Mivel Erika bólint, most már mehet a csere fázis, és a Gyilkos manó bekerül Miklós őrposztjába.

Vannak lapok, amelyek speciális képességekkel bírnak, és bármikor lehet őket használni. Ezeket időzítés szempontjából ugyanúgy kell tekinteni, mint az azonnali varázslatokat, vagyis ha valaki egy ilyet használ, utána mindig meg kell adni a lehetőséget a másik játékosnak, hogy egy speciális képességgel vagy kártya kijátszásával reagáljon.

Példa: Miklós Miklós kijátssza az Ébredés nevű azonnali varázslatát, ezzel aktivizálva minden olyan lényét, amelynek van altípusa. Ezzel aktivizálódik az Őrült varázsló nevű kalandozója is, és a varázsló képességével szeretné a gyűjtőbe küldeni Erika egyik tárgyát, azonban előtte még lehetőséget kell adnia Erikának a reagálásra, aki egy azonnali varázslattal, a Halászattal reagál, ami a gyűjtőbe küldi az Őrült varászlót, még mielőtt Miklós használná a képességét.

A harci fázis előtt, és a támadók kijelölése után is lehet azonnali varázslatokat és speciális képességeket használni. Itt is a szokásos licitálási rendszer van, a soron levő játékos kezd, és addig játszanak ki ilyen lapokat/használnak képességeket, amíg bárki akar ilyet használni. Ha nem akarsz csere fázist vagy harci fázist, ezt is hangosan be kell jelentened: ezek a fázisok ilyenkor is lezajlanak, csak nem történik bennük semmi. Ez azért fontos, mert vannak varázslatok, amelyeket pl. csak a csere fázis előtt v. után lehet kijátszani. Fontos: a csere és a harci fázis között nem lehet bűbáj vagy általános varázslatot kijátszani!

Amikor egy játékos befejezi a körét, ezt hangosan be kell jelentenie. Előfordulhat, hogy ellenfele egy lapot eddig a pillanatig tartogatott, ilyenkor mondhatja, hogy „Várj”, és kijátszhatja. Természetesen a soron levő játékos erre reagálhat, és addig játszhatnak ki lapokat, amíg akarnak, és ezután a kör már valóban véget ér (lásd gyógyulási fázis).

Ne felejtsd el, hogy semmilyen varázslat vagy speciális képesség nem használható a húzás fázis előtt!

A kártyák szövegében fellelhető egyéb fogalmak, kifejezések

- Anti-mágia

Ha egy lapra írva azt látod: Anti-mágia: X, ez a következőket jelenti: először is a lapra nem lehet semmilyen reakció varázslattal reagálni (hatással lehet). Ezenkívül, amikor a lapot sikeresen kijátszottad (vagyis minden egyéb kijátszáskori hatása - pl. laphúzás - létrejött), minden játékosnak el kell dobnia X darab általa választott varázslatot. Neked ezeket a Semmibe kell dobnod (az anti-mágia a használójánál hat a legerősebben), a többi játékosnak a gyűjtőbe. A Semmi fogalmát ld. kicsit lejjebb. Ha valakinek kevesebb, mint X darab varázslat van a kezében (vagy egyáltalán nincs), akkor csak annyi varázslatot dob el, amennyi van neki, de ilyenkor meg kell mutatnia a kezében levő lapokat. Az Anti-mágia egy kijátszáskor érvényesülő hatás, semmilyen más szerepe nincs.

- Átüt az őrposzton

Akkor mondjuk egy lényről, hogy átüt az őrposzton, ha az ellenséges játékost, vagy annak valamilyen építményét támadja; függetlenül attól, hogy mekkora (esetleg 0) sebzést okoz.

- Blokkolás

Ha egy ilyen lapot sikeresen kijátszottál a kezedbôl, akkor az ellenfeled max. lehetséges VP-je X-szel csökken (természetesen 0 alá nem csökkenhet.) Kizárólag kézbôl kijátszáskor jön létre, de a lap idézési költsége lehet 0. Ez a lap kijátszáskori hatása, nem speciális képesség, így akkor is létrejön, ha a kijátszáskori képességek nem. Másoló lapok a blokkolást nem másolják.

- Büntetés

Ha egy kártyára az van írva: Büntetés: X ÉP, ez azt jelenti, hogy ha ez az asztalon levő lap valaki varázslatának vagy asztalon (esetleg gyűjtőben) levő lapjának hatása miatt kikerül a játékból (tehát akkor is, ha kézbe vetetik vissza), vagy kikerül tulajdonosa irányítása alól, akkor a varázslat kijátszója ill. a hatást kifejtő lap gazdája X ÉP-t sebződik. A büntetés nem érvényesül akkor, ha egy lényedet harcban megöli egy másik lény, ha feláldozod a lapodat, ill. ha lap létrejöttét megakadályozzák (pl. egy reakciólappal). A sebződés a hatás teljes létrejötte után következik be. Olyan lappal is találkozhattok, amire más jellegű büntetés van írva, ennek létrejöttének feltételei ugyanazok. Természetesen az előbbiek alapján megbűnhődhet valaki a saját lényének lelövése miatt is. Ha több forrásból kapsz egyszerre büntetést, azok összeadódnak.

- Bűbájra immúnis

Ha egy lény bűbájra immúnis, nem lehet célpontja semmilyen bűbájnak, tehát Járványt sem lehet továbbrakni rá, de bűbáj közvetett hatása alól nem mentesül (pl. Ryuku átokvarázs).

- Célpont

Vannak lapok, amelyek célpont kijelölését kívánják meg. Ilyenkor a lap kijátszójának választania kell egy vagy több megfelelő típusú célpontot. Ha nincs megfelelő célpont, a lapot ki sem lehet játszani! Az összes, „bűbáj [valamire]” típusú lapnál [valamire] típusú célpont szükséges. Passzív és tartalékban levő lapok is lehetnek célpontok. Az olyan lapokat, melyek nem igényelnek célpontot (pl. Ébredés) bármikor ki lehet játszani, akkor is, ha nincs megadott típusú lap a játékban.

- ÉP feláldozása

Bizonyos hatások feltétele, hogy egy vagy több ÉP-nket feláldozzuk. Nem áldozhatunk életpontot úgy, hogy az életpontunk az áldozástól 0 alá csökkenne. Ez nem számít sebződésnek, tehát sebződést megakadályozó hatással nem küszöbölhető ki. Persze gyógyító lapokkal az így elveszetett ÉP továbbra is visszanyerhető.

- Élet

Ha egy lapon ezt olvasod: Élet X: ez azt jelenti, hogy a lapnak ennyi „élete van”. Azaz, amikor ezt a lapot az idézési költség kifizetésével a kezedből kijátszod, rakj rá X életjelzőt. Ezeknek az életjelzőknek a számát más források nem módosíthatják (kivéve, ha egy lapra ez külön rá van írva). Ahányszor ez a lap kikerülne a játékból vagy gazdát cserélne, és még van rajta életjelző, akkor vegyél le róla egy életjelzőt, és a lappal nem történik semmi, kivéve, hogy ha a gyűjtőbe kerülés ÉP vesztéstől történne, akkor max. ÉP-re gyógyul; ha valamilyen jelzőknek köszönhetően (pl. méreg), kerülne a gyűjtőbe, akkor vedd le róla ezeket a jelzőket is egyúttal. De ha pl. a lény egyszerre halna meg méregtől és csökkentenék jelzők az ÉP-jét nullára, akkor ez 2 életébe kerül. A jelzők megmentenek a kényszerített áldozástól is, de ha a lapot idézési költség vagy lap hátránya miatt kell feláldoznod, akkor nem mentik meg, és továbbra is feláldozhatsz egy szörnyet komponensért. Egyetlen másik eset van, amikor az életjelzők nem segítenek: ha egy lényt direkt sebző képességgel vagy a harc ütés fázisában ölnek meg, akkor az életjelzők nem védik meg. Az életjelzők az előkészítő fázisban is működnek.

- Feláldozás

Vannak lapok, amelyek kijátszásának, vagy képessége használatának feltétele, hogy egy lapot fel kell áldoznunk. Ilyenkor ezt a lapot a gyűjtőbe kell dobni akkor is, ha a varázslat létrejöttét megakadályozzák, és semmilyen módon nem lehet megmenteni. Az így feláldozott lényért senki nem kap szörnykomponenst. Ha az adott lap nem kerülhet a gyűjtőbe, akkor ezt a lapot nem áldozhatjuk fel.

- Forrás

A varázslatokat és hatásokat összefoglalóan forrásnak hívjuk.

- Horgony

Ha egy lapon ezt az ikont látod, az azt jelenti, hogy a lapot semmilyen módon nem lehet a játékból kézbe visszavetetni (pl. Hajtóvadászat). A speciális képesség, amely passzívan is működik (még épületeknél is).

- Idézési, kihozási költség

A VP-k, szörnykomponensek ill. építő lények száma, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a lapot a kezünkből az asztalra tudjuk rakni. A kihozási költség soha, semmilyen módosítónak köszönhetően nem mehet 0 alá (tehát nem fogsz VP-t kapni azért, mert kijátszol egy varázslatot). Ha a lap szövegében az szerepel, hogy további VP-t kell elkölteni, akkor ez is része az idézési költségnek. Célszerű megkülönböztetni ún. alap és módosított idézési költséget. Alap idézési költség az, amiről az előbbiekben beszéltünk, azaz a lap bal felső sarkában szereplő szám. A mennyiben itt X szerepel, akkor a lap szövegének megfelelően helyettesített érték. Ha pedig ? található a kártyán, akkor a lehető legkisebb érték. A módosított idézési költség az alap idézési költségnek a játékban levő lapokkal (pl. Varázsszél) módosított értéke. A legtöbb esetben, ha egy lap az idézési költségre hivatkozik, akkor az alap idézési költséget kell figyelembe venni, kivéve azoknál a lapoknál, ahol ez külön meg van említve illetve a reakció laponál, amelyeknél a módosított idézési költséget kell nézni.

- Izom

Ha egy lény lapon ezt olvasod: Izom: X, ez azt jelenti, hogy a lény sikeres kijátszása után eldobhatsz max. X darab lapot a kezedből a Semmibe, és ekkor a lény kap X darab izomjelzőt, ami +1 sebzést és +1 ÉP-t jelent - kalandozóknál pedig szintlépést. Ha egy izomjelzős lény kikerül a játékból - kivéve nem kényszerített áldozástól -, vagy kikerül tulajdonosa irányítása alól, minden egyes izomjelzőért eldöntheti a gazdája, hogy húz egy lapot, vagy kap 1 VP-t. Ha egy lényen több izomjelző is van, egyszerre kell eldöntened (még az első húzás előtt), hogy mennyiért húzol lapot, és mennyiért akarsz VP-t kapni. Az, hogy a lénynek Izom képessége van, egy speciális képesség, amely csak kijátszáskor érvényesül (lehetővé teszi, hogy lapokat dobva izomjelzőket tégy rá.). Ezután az Izomjelzők már önállóan fejtik ki hatásukat, tehát akkor is működnek, ha a lény elveszti képességeit. Olyan lényen is kifejti hatását az izomjelző, amelynek nincs Izom képessége. Az izomjelző képessége az előkészítő és a gyógyulás fázisban is működik. Az izomjelzők száma más lapokkal szabadon változtatható. Természetesen azok a lapok, melyek a laphúzást vagy a VP kapást módosítják vagy letiltják, hatnak az izomjelző képességére is.

- Játékba kerül

Ha egy lap az asztalra kerül, akár kézből, akár közvetlenül a gyűjtőből, vagy a pakliból, illetve a jelzők esetén a „semmiből”, azt mondjuk, hogy játékba kerül.

- Jelző

Két típusuk van. Az első a lapokra tett jelzők. Amikor egy hatásnál az olvasható: „rátehetsz egy jelzőt” vagy „tegyél rá egy jelzőt”, akkor a lapra rá kell tenni valamit (pénzdarab, kavics, gyufa, esetleg egy előre kikészített, bizonyos típusú lap stb.), ami jelzőként használható. Ha azt látod, hogy levehetsz X jelzőt, ahol X egy szám, ez azt jelenti, hogy ha legalább annyi jelző van a lapon, akkor X-et eltávolítva történik valami. Ha azt látod, hogy levehetsz bármennyi jelzőt, akkor ez 0 is lehet. Ha egy lény a gyűjtőbe kerül, az összes jelző lekerül róla. A különböző hatások vagy lapok által felrakott jelzők nem helyettesíthetők egymással. A másik típusú jelzők lényt jelölnek. Az ilyen jelzők játékba hozatala nem számít lap kijátszásának, de lény megidézésének igen. A rendes lényekkel ellentétben sosem kerülnek a gyűjtőbe, ha elpusztulnak kikerülnek a játékból, tehát nem lehet pl. feltámasztani vagy visszavenni őket. (De ha egy hatás lény gyűjtőbe kerülésekor sül ki, az létrejön akkor is, ha egy jelző lény pusztul, el.) A jelzők idézési költsége 0. A jelzők nem számítanak lapnak, kivéve, ha egy kártya mást nem diktál.

- Jutalom, Kárpótlás

Ha egy lapon azt látod: Jutalom: X ÉP, ez azt jelenti, hogy ha ez az asztalon levő lap ellenfeled varázslatának vagy asztalon (esetleg gyűjtőben) levő lapjának hatása miatt kikerül a játékból (akkor is, ha kézbe kerül vissza), vagy kikerül tulajdonosa irányítása alól, akkor ez az ellenfeled X ÉP-t gyógyul. Tehát a Jutalom olyan, mint a korábban megismert Büntetés, csak itt az elpusztító nem sérül, hanem gyógyul, és ha te pusztítod el, nem történik semmi. A lapon a Jutalom mindig hátrány. Hasonlóan, ha egy lapon azt látod: Kárpótlás: X ÉP (vagy más, pl. laphúzás stb.), ez azt jelenti, hogy ha ez az asztalon maradó lap ellenfeled varázslatának vagy asztalon (esetleg gyűjtőben) levő lapjának hatása miatt kikerül a játékból (akkor is, ha kézbe kerül vissza), vagy kikerül tulajdonosa irányítása alól, akkor a lap gazdája X ÉP-t gyógyul (ill. húzhat egy lapot stb.). Ha te magad pusztítod el a lapot, nem történik semmi. A Kárpótlás a lapon egy speciális képesség. Egyik képesség sem érvényesül akkor, ha a lény harcban vagy méregtől, esetleg gyengülésjelző miatt pusztul el, de az előkészítő fázisban is működnek.

- Kényszerített áldozás

Bizonyos kártyák hatása arra kényszerít egy vagy több játékost, hogy feláldozza egy lényét. Pl. „célpont ellenfélnek fel kell áldoznia egy lényét”. Ez az ún. kényszerített áldozás. Szörnykomponens ugyanúgy jár az elpusztított lényért, mintha más módon küldted volna a gyűjtőbe, és meg lehet akadályozni testrész feláldozásával, viszont nem minősül célzott hatásnak, tehát olyan lényre is lehet használni, amely nem lehet célpont. Ezenkívül érvényes a többi szabály, ami áldozásra vonatkozik, tehát ha a lényt valami miatt nem lehet feláldozni, akkor így sem lehet.

- Kikerül a játékból

Bizonyos lapoknál szerepel ez a gyűjtőbe kerülés helyett. Ha egy lap a gyűjtőbe vagy a Semmibe kerül, visszekerül a tulajdonosa kezébe vagy a paklijába, összefoglalóan azt mondjuk, hogy kikerül a játékból.

- Lapok elpusztítása

Ha a megsemmisül, elpusztul, meghal, leszed szavakat látod egy hatásnál, az azt jelenti, hogy azt a lapot a tulajdonosának a gyűjtőjébe kell rakni. Ha egy lény halálát ÉP veszteség okozza, és a szöveg nem mondja ki specifikusan, hogy a lap a gyűjtőbe kerül, akkor lehetőség van a lény regenerálására, ÉP-jének növelésére.

- Lapok gazdája, tulajdonosa

Ha valaki egy bűbájt vagy testrészt az ellenfél egy lapjára rak, akkor annak a gazdája továbbra is ő marad. Az összes többi lap gazdája az a játékos, akinek az oldalán (térfelén) van a lap. Ha egy olyan lap cserél gazdát, amelyen valamilyen rátett lap van, akkor a rátett lap gazdája is az új játékos lesz. Egy lap tulajdonosának azt a játékost nevezzük, akinek a paklijában a lap a játék elején volt. Ha a játék folyamán egy lap gazdát cserél, ne felejtsd el a játék végén visszaadni az eredeti tulajdonosának! (Kivéve azt a lapot, amelyet tétként elnyertél.)

- Lapok hatásköre

Ha egy lapon egy hatásnál birtokosjelzőt találsz (köröd, fázisod, lapod) akkor az csak a lap gazdájára vonatkozik. Ha nincs ilyen, és a szövegből nem derül ki más (pl. az ellenfeled vagy ellenfeleid köre) akkor mindenkire. Ha egy hatásnál a „célpont” szót látod, az egy általad választott dolgot jelent.

- Lapok kijátszása, kézből kijátszás

Játékban levő lapok azok, amelyek az asztalon (de nem valamelyik játékos paklijában, gyűjtőjében vagy kezében) vannak. Lap kijátszása az, amikor bármilyen módon egy lapot a játékba hozunk (akár hatás eredményeképp). Kézből való kijátszás az, amikor egy lapot a kezünkből kijátszunk (akár hatás eredményeképp). Mi a különbség illetve hasonlóság a kettő között?

 • A kézből kijátszott lapokra lehet reakció varázslatokkal reagálni, az egyéb módon kijátszottakra nem.
 • Bizonyos hatások azt mondják, hogy „ha egy lapot a kezedből játszol ki.” Ezek a hatások értelemszerűen a második esetben sülnek csak ki.
 • Mindkét esetben létrejönnek a kijátszáskor létrejövő képességek, kivéve ha a lap ezt másképp diktálja.

Bizonyos lapoknál az szerepel, hogy tekintsd úgy, mintha a kezedből játszottad volna ki (pedig valójában a gyűjtőből játszottad ki, vagy egyéb módon, egy hatás eredményeképp került játékba). Ez azt jelenti, hogy ezekre a lapokra lehet reagálni reakció varázslatokkal. Azok a hatások viszont, amelyek azt mondják, hogy „ha egy lapot a kezedből játszol ki”, nem sülnek ki ilyenkor. Minden olyan lap, amivel a gyűjtőből varázslatokat játszol ki, ebbe a kategóriába tartozik, akkor is, ha esetleg a lapra ez nincs ráírva.

- Lapok eldobása

Lap eldobásának nevezzük, amikor egy lapot a gyűjtőbe helyezel. Ha nincs meghatározva, hogy honnan, akkor a kezedből kell eldobni a lapot, természetesen csak akkor, ha van a kezedben lap. Ha nincs külön feltüntetve a dobás módja (pl. véletlenszerűen kell dobni), akkor te választhatsz, hogy mit dobsz.

- Lény

Lényeknek nevezzük összefoglaló néven a kalandozókat, avatárokat és szörnyeket.

- Lény gyógyulása, regenerálódása

Olyan hatás, amelynek során a lény aktuális ÉP-je (és csak az) megnő. Ilyenkor a lény aktuális ÉP-je nem nőhet a lehetséges maximum (kártyán levő ÉP és az ezt megváltoztató hatások összege) fölé.

- Megöl egy lényt

Egy lényről akkor mondjuk, hogy megölt egy másik lényt, ha legalább 1 ÉP-t sebzett rajta, és a célpont lény ebben a körben a gyűjtőbe kerül.

- Őrző

Ha egy lényen a jel szerepel, akkor az a lény őrző. Ha őrző lény van játékban, játékos nem lehet célpontja sebző általános vagy azonnali varázslatnak.

- Ősmágia

A ikon jelzi. Amennyiben nincs olyan szabálylapod, követőd vagy forrásod játékban, amely idézési költséget módosít, az ősmágiás lapoknak az idézési költségét semmilyen szabálylap, követő vagy forrás nem növelheti. Az ősmágia nem altípus.

- Párbaj

Bizonyos lapokon ez szerepel: Párbaj: X. Ha van ilyen lap a kezedben, akkor a köröd fő fázisában, körönként egyszer párbajozhatsz. Bejelented, hogy párbajozol, elköltesz 1 VP-t (ha nincs VP-d, nem kezdeményezhetsz párbajt), és különraksz egy párbajos lapot a kezedből (még nem kell megmutatnod). Az ellenfél, ha van párbajos lapja, és akarja, kiállhat párbajozni, ekkor ő is különrak egy párbajos lapot a kezéből, majd egyszerre megmutatjátok. Ha nincs párbajos lapja, vagy nem akar kiállni, akkor automatikusan elvesztette a párbajt (természetesen ilyenkor is meg kell mutatnod a lapodat), egyébként egyszerre megmutatjátok a lapokat, és akién nagyobb a párbaj érték, az nyert. A nyertes választása szerint sebezhet 3 ÉP-t, vagy gyógyíthat 4 ÉP-t célpont játékoson. Ha a két szám egyenlő, az eredmény döntetlen, nem történik semmi. Ezután a párbajban résztvevő lapok a Semmibe kerülnek. A párbaj sebzése ill. gyógyítása ugyan önálló cselekedet, de nem számít sem lapkijátszásnak, sem forrásnak, nem lehet más lapokkal drágítani, erősíteni, semlegesíteni, de természetesen az így okozott sebzést is ugyanúgy begyógyulhatod, mint bármi mást.

- Passzivizálás

Az őrposztban levő lényeket semmilyen módon nem lehet passzivizálni. Ha egy lap egy lényt passzivizál, akkor annak nem lehet célpontja őrposztban levő lény. Természetesen ha a lap nemcsak passzivizál, hanem a tartalékba küld, és úgy passzivizál, akkor lehet célpontja őrposztban levő lény. Passzív lap is lehet célpont, akkor is, ha tartalékban van. Passzív tárgy, bűbáj és épület nem fejti ki hatását. Ha valamilyen kártya mást nem diktál, ezek is a többi laphoz hasonlóan aktivizálódnak a gazdájuk következő előkészítő fázisában. Vigyázat, rátett lapokat nem lehet passzivizálás célpontjául kijelölni (pl. testrész, bűbáj lényre). Ha a rátett lap hordozóját passzivizálják, attól a rátett lap nem válik passzívvá.

- Sebez célponton (lényen, építményen vagy játékoson)

Akkor mondjuk ezt, ha a célpont legalább 1 ÉP sebzést szenved el, amit ez a lény okozott.

- Sebzés, Életpont - alap, aktuális

A lények Sebzése ill. Életpontja a kártya alsó részére írt két szám, amit más kártyák hatásai megváltoztathatnak. Megkülönböztetünk alap, maximális és aktuális ÉP-t illetve sebzést. A lény alap ÉP-je ill. sebzése mindig az eredetileg a kártyára írt szám. A lény ÉP-je ill. sebzése mindig az, amennyi a kártyára van írva, de ebből levonva vagy ehhez hozzáadva más kártyák hatásait. Pl. egy 2-es SB-jű lénynek, amelyen van egy Démonölő (+1 sebzést ad), a sebzése 3. A lény ÉP-jét az egyértelműség kedvéért sokszor hívjuk max. ÉP-nek vagy max. lehetséges ÉP-nek is. Pl. az Árnyékrájád ÉP-je a te körödben 4, az ellenfélében - a védekezés bónusz miatt - 5. Ha az Árnyékrája sebződik kettőt, attól még az ÉP-je nem változik, csak az aktuális ÉP-je. A lény aktuális ÉP-jének az ebben a körben őt ért sebződésekkel együtt kalkulált ÉP-jét nevezzük. Így pl. egy 3 ÉP-s lénynek, akin az adott körben 2 ÉP-t sebeztek, az aktuális ÉP-je 1. Ha egy lény ÉP-je csökken, akkor egyben aktuális ÉP-je is csökken. Példa. Ha egy Planetáris őrdémonnal (+2 ÉP minden lényemnek) segített, alapban 2 ÉP-s lényembe kettőt sebeznek, és ezután lelövik a Planetáris őrdémont, a lényem meghal. Ne feledjük, hogy az életben maradt lények aktuális ÉP-je a kör végén felmegy a maximumra a Gyógyulás fázisban.

- Semmi

A Semmi egy új kupac a gyűjtő mellett. Bizonyos kártyák hivatkoznak arra, hogy lapok a Semmibe kerülnek. Ez alapvetően olyan, mint a gyűjtő, tehát a Semmibe kerülő lapok is kikerülnek a játékból, de a Semmiben levő lapok nem számítanak gyűjtőben levőnek. A Semmiből soha, semmilyen módon nem kerülhet ki lap. Tehát se játékba, se gyűjtőbe, se pakliba, se kézbe, egyáltalán sehova (ha befejezted a játékot, akkor persze elrakhatod). Ha az asztalról egy lény a gyűjtő helyett a Semmibe kerül, ugyanúgy jár érte szörnykomponens, mintha a gyűjtőbe került volna. Ha valamilyen hatás teljesülésének feltétele, hogy „ha a lap a gyűjtőbe kerül”, akkor ezt a feltételt az is kielégíti, ha az adott lap a gyűjtő helyett a Semmibe kerül.

- Semmizős idézési költség (Nekron)

A jel (nekronnak is szoktuk nevezni) a Semmizős idézési költséget jelöli, amely egy újfajta erőforrás a VP, a komponens, az áldozás és az építő mellett. A Semmizős idézési költséget úgy kell fizetni, hogy lapokat raksz át a paklid tetejéről a Semmibe - annyiszor 4 lapot, amennyi a költség. Pl. a hatszögben egy 2-es azt jelenti, hogy a lap kijátszásához 8 lapot kell a paklid tetejéről a Semmibe rakni. Ha nem tudod a teljes idézési költséget kifizetni, a lapot nem játszhatod ki. Ha egy lap az idézési költségre hivatkozik, egyszerűen a hatszög jelben levő számot tekintsd. A Semmizős lapok nem számítanak VP-ért jövő lapoknak, akkor sem, ha az idézési költségükben VP is szerepel. Ez utóbbi esetben vegyes idézési költségű lapoknak hívjuk őket, idézési költségük a két költség összege. Pl. a hatszögben egy hármas és a varázspont jelben egy egyes költségért jövő lap idézési költsége 4. FONTOS: Az első 3 körben körönként maximum egy olyan lapot játszhatsz ki, amelynek költségében csak Semmizés szerepel. - Támadó lények Támadó lényeknek nevezzük azokat a lényeidet (a te körödben), amelyeket a Harci fázisban támadásra kijelölsz.

- Védekezés bónusz

Az ellenfél körében minden lénynek +1 SB-je és +1 ÉP-je van (beleértve a tartalékban levő, akár passzív lényeket is), kivéve ha valamely kártya hatása mást nem diktál.

A HKK-ban vannak további fogalmak, melyekkel nem találkozol az alapkiadás lapjain, de egyes kiegészítőkben igen. Ezek leírását az adott kiegészítő mini-szabálykönyvében, a 2006. végén megjelent Nagy HKK könyvben, vagy a HKK hivatalos honlapján (www.hkk.hu) találod meg.

A HKK-ban van néhány további laptípus, amivel a 8. kiadásban nem találkozhatsz, de más kiegészítőkben, régebbi alapkiadásokban igen. Ezek:

Galetkik: A galetkik olyan lények melyekre három speciális szabály vonatkozik: - Lehet rájuk testrészt rakni (lásd később). - „Megehetnek” torzszülötteket. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha valaki szörnykomponenst nyer ki egy torzszülöttből (kivéve az előkészítő fázisban), és van galetkije játékban, akkor minden egyes szörnykomponens kinyerése helyett rakhat egy jelzőt (használj pénzérmét, gyufaszálat vagy bármi mást) valamelyik galetkijére. Minden ilyen jelző +1 sebzést és +1 ÉP-t ad a galetkinek, és rajta marad mindaddig, amíg a galetki el nem pusztul, vagy valamilyen más lap el nem távolítja a jelzőt. Ilyenkor a galetki „elfogyasztja az elhullott torzszülöttet”. - Ezenkívül ha valakinek van galetkije és torzszülöttje is játékban, akkor, ha a torzszülött aktív és van benne szörnykomponens, bármikor, azonnali hatásként feláldozhatja, és annyi ilyen jelzőt oszthat szét a galetkijei között, ahány szörnykomponens van a torzszülöttben. Ilyenkor tényleges szörnykomponens kinyerésre nincs lehetőség, azt csak az előkészítő fázisodban teheted meg, mint egyébként. Galetkit nem lehet szörnykomponensért feláldozni az előkészítő fázisban. Nem számítanak szörnyeknek, sem kalandozóknak.

Szabálylapok, követők: Narancssárga keretű lapok, nem tartoznak a pakliba, a játék elején, még az első húzás előtt kell az asztalra kirakni, ha használsz ilyet. Legfeljebb egy követőt és egy szabálylapot használhatsz. Nem kerülhetnek a gyűjtőbe és nem hat rájuk semmi (legfeljebb egy másik szabálylap). Ha követőt vagy szabálylapot használsz, mindegyikért eggyel kevesebb lapot húzol a játék elején. Ha egy versenyen szabálylapot vagy követőt használsz, végig kötelező használnod, és nem számít bele a 45 lapba.

Szakértelmek: A szakértelem lap egy ritka laptípus, nagyon hasonló a bűbájhoz, ugyanúgy az asztalra kell tenni, de nem számít varázslatnak. Egy szakértelem lapból amennyi játékban van a te oldaladon, olyan szintűnek számít az adott szakértelmed.

Szintlépések: Olyan speciális kártyák, melyek szinteket adnak a kalandozóknak. A kalandozók szintlépésére vonatkozó részletes szabályokat ld. a kalandozóknál. A szintlépés kártyákat a kalandozókra kell tenni, ilyen szempontból úgy viselkednek mint a bűbáj kalandozóra lapok.

Testrészek: A testrészeket csak galetkikre lehet rakni. A lényre rakott tárgyakhoz hasonlóan, nem lehet őket passzivizálni. A testrészek, amellett, hogy általában valamilyen képességet adnak a galetkinek, bírnak még egy funkcióval: ha létrejön egy varázslat vagy hatás, amely egy vagy több galetkit célozna, megsebezne, feláldozásra kényszerítene (akár úgy is, hogy a lények gazdája választ), elvenne a tulajdonosától, jelzőt rakna rá, passzivizálna, vagy amelynek hatására a galetki kikerülne a játékból, ilyenkor bármely érintett galetkiről egy tesztrészt a testrész gazdája reakcióként feláldozhat, ekkor a varázslatnak vagy hatásnak erre a galetkire nincs hatása. Ezt a képességet az előkészítő fázisban nem lehet használni.

Torzszülöttek: A torzszülöttek minden szempontból szörnyek számítanak. Ahogy mondani szoktuk: minden torzszülött szörny, de nem minden szörny torzszülött. Ha egy kártya szörnyre hivatkozik, akkor az a torzszülöttekre is hat. Ha viszont torzszülöttre hivatkozik, akkor az nem hat a szörnyekre. Torzszülöttet a szörnyekhez hasonlóan feláldozhatok szörnykomponensért az előkészítő fázisban, valamint vonatkozik rájuk a fentebb leírt speciális galetki szabály.