Tartalomjegyzék

Kategória: Szabadtéri játékok
Játékosok: 2-10 fő
Életkor: 6-16 év
Játékidő: 10-30 perc
Értékelés: 3/5

Golyózás

„Azt játszottuk, hogy mindenki gurít egy golyót, és akinek a golyója eltalál egy olyan golyót, ami már oda van gurítva, akkor azé az összes golyó. És sorba gurítottuk a golyókat, már volt a falnál vagy tizenöt golyó, és volt közte két üveg is.”

(Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk)

golyo.jpg

Sorra

Mindenki leteszi, egymástól egyenlő távolságra (kb. 5-10cm), a saját golyóját egy fal elé (kb. 20cm), a golyók így egy sort alkotnak. Ettől a vonaltól 5-10 lépés távolságra egy vonalat kell húzni a földre, e mögl fognak dobni a játékosok. A vonal bármely pontjától lehet gurítani (minden dobásnál). Ha a dobó bármely testrésze hozzáér a vonalhoz, vagy azon belül a földhöz, a dobás érvénytelen, a golyó (ütközéstől függetlenül) a pályán marad, és a következő játékos jön.

A golyókat a begörbített mutatóujjba akasztott hüvelykujjal kell pöckölni. Más módon nem lehet dobni!

Először mindenki megpróbálja a dobógolyójával eltalálni a saját, letett golyóját (ha még van fent golyója, ha nincs, akkor ezt a lépést kihagyhatja). Ha sikerül, az ütközésben résztvevő golyókat felveheti, és újra dobhat. Ha minden saját golyóját felvette, akkor lőhet más golyójára is. Ha elvéti a dobást, akkor a golyója a pályán marad (ha megint ő következik, akkor ezt is el kell találnia, mielőtt másét célba venné), és a következő játékos jön.

Előfordulhat, hogy valakinek sikerül több golyót is eltalálni. Ha az első golyó saját volt, vagy már egyeltalán nincs a pályán saját golyója, akkor minden ütköző golyót felvehet (akkor is, ha nem talált el a dobás minden saját golyót). Ha van a pályán saját golyó és a lövés nem azt érinti először, akkor minden golyó a pályán marad (az új helyén).

A játék addig folytatódik, amíg van golyó a földön, vagy a dobók kezében. A játék végén mindenki könyörtelenül megtarthatja az elnyert golyókat. Ha a játék azért ér véget, mert senkinek nem maradt golyója („tökfejkörmák”), akkor mindenki visszakapja a saját játék előtti golyóit.

Lyukra

Mindenkinek előre meghatározott számú golyója van, pl. 3. A földbe fúrunk egy alma nagyságú lyukat. Kb. 1 méterre húzunk egy vonalat, innen lehet gurítani. Ha nem sikerült a lyukba gurítani, ott kell hagyni a golyót. Ha a következő talál, összeszedheti az összes golyót.