Makaó

A makaót szokták játszani magyar kártyával is. Ilyenkor egy vagy két csomagot kevernek össze, azaz 32 vagy 64 lapot használnak. (Leírását lásd itt.)

A játék célja

Elsőként megszabadulni a kézlapoktól.

A játék menete

A játék jobbra és balra tartással váltakozva folyik. Az osztó mindenkinek 5-5 kártyát ad zártan, majd az asztalra tesz egy lapot nyitottan. Ez lesz a dobóhalom alaplapja. A maradék csomagot húzható talonként teszi le. Az osztó jobbján ülő játékos kezdi a lerakást. Az alaplappal azonos színű vagy rangú kártyát tehet a dobóhalomba. Ha nincs nála megfelelő lap, egyet húznia kell a talonból. A soron következő játékos is hasonlóan jár el: mindig a dobó halom legfelső lapja a mérvadó.

Néhány lap különleges szereppel lett felruházva. Lerakásukkor az alábbiak szerint kell tovább játszani: ászra színt lehet kérni (pikk, treff, stb.), királyra figurát, (hatost, bubit, stb.). A kérőlapok ásszal és királlyal semlegesíthetők, illetve a kártya lerakója kérhet tetszése szerinti színt vagy figurát. Hármas lerakásakor a következő játékos kimarad, négyesre megfordul a haladási irány. Ha egy kettes kerül a dobóhalomba, a következő játékosnak 2 lapot kell húzni a talonból. Amennyiben ő is kettest rak, a mögötte ülőnek már négy kártyát kell felvenni, ha nincs kettese.

Az utolsó előtti kézlap lerakásánál a játékosnak „makaó” bemondásával kell jelezni ezt a helyzetet. Ennek elmulasztását 5 lap felvételével büntetik. Megnyeri a játékot az a személy, aki elsőként fogyasztja el kézlapjait.

Minden játékos annyi pontot ír fel, ahány kártya a kezében marad. A 10 osztásból álló játékot megnyeri az a játékos, aki a legkevesebb pontot gyűjtötte.