Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 2- fő
Életkor: 10-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Domb

Kellékek:

  • legalább 2 pakli francia kártya (Jokerrel együtt)

A játék menete

Keverés után az osztó mindenki elé oszt egymásra rátéve min. hat lapot hátlappal felfelé - majd az így kialakult dombok tetejére egyet-egyet úgy, hogy az viszont látható legyen mindenki által. A saját dombjának legalsó lapját mindenki megnézheti. Ezután mindenkinek oszt 5-5 lapot. Az előre megállapodott kezdő játékos kezd.

Ha a soron következő játékosnak ötnél kevesebb lap van a kezében, akkor annyi lapot kell húznia a pakliból, hogy pontosan öt legyen. Ha Jokert húzott, azt le kell tennie maga elé, és újat kell húznia. Ha Ász van a kezében, azt köteles kitenni, ezzel megkezd egy sort. A megkezdett sorokra növekvő sorrendben egyesével lehet felpakolni a többi lapot.

A játékos a saját lapjai közül (ezek: a kezében lévő lapok, a dombjának a felső, látható lapja, a Jokerei, illetve a tárolt lapjai) addig pakolhat a megkezdett sorokra, ameddig csak akar vagy tud. A Joker bármilyen lapot helyettesíthet, kivéve az Ászt. Ha a domb tetejéről tette le a lapot, akkor a domb legfelső lapját fel kell fordítani. (Ha ez Joker, akkor is csak megkezdett sorokra tehető ki, azaz nem tehető le a többi, húzott Joker közé.) Ha lepakolás közben a kezéből elfogy a lap, azonnal húz újabb öt lapot. Ha elfogyott a domb, az illető kiszáll a játékból (az összes megmaradt lapját a befejezett sorokhoz kell tennie.)

Ha egy sor elért a Királyig, akkor azt a sort félre kell tenni, és amikor elfogy a húzólap, újra megkeverve „visszaforgatni” a játékba.

Ha valaki már nem tud, vagy nem akar rakni, és még öt lap van a kezében, akkor a 4 saját tár egyikébe kell letennie valamelyik lapját. Egy-egy tárban több azonos lap is lehet, de minden egyes tárban csak egyféle. (Példa: 4 Dáma csak egy tárhelyet foglal, két 8-as és egy 10-es kettőt, a 3-as, 4-es, 6-os, 9-es lapok pedig mind a 4-et.) Ha a játékos nem tud egyik tárba se rakni, akkor a kezéből egy lapot a dombja alá kell tennie.