Chilei kanaszta

A szamba egyik változata. Négy csomag kártyával és négy darab dzsókerrel - 212 lappal - játszik négy személy. A szemben ülők érdekközösséget, azaz egy csapatot alkotnak. A chilei kanaszta remek szórakozás lehet házaspároknak akár hosszú távon is.

Az osztó 11 lapot ad mindenkinek, végül felüti a dobóhalom első lapját. Ha ez piros hármas vagy helyettesítő lap, az osztótól balra ülő játékos felveheti azt és osztás után kezéből egy tetszőleges kártyát rakhat le helyette.

A sorra kerülő játékos két lapot húzhat a talonból, vagy egyet a talonból és egyet a dobóhalom tetejéről. Utóbbi lehetőség kihasználásánál teljesíteni kell a lerakási minmumra vonatkozó szabályokat.

A chilei kanasztában is gyűjthető sorozat. Ez legalább hét darab, azonos színű lapból álló csoport. Ebben helyettesítő lapot nem használhatunk. A hétlapos sorozat kanasztával egyenértékű, 2000 pontot írhatnak szorgos összegyűjtői. Amelyik fél tizenegy lapból álló, teljes sorozatot képes produkálni - ez a maximum, hiszen a kártyák 4-től ászig követhetik egymást - teljesítményéért 3000 pontot számolhat a játék végén. Ez nem is ritka eseménye a játéknak, hiszen két csapattag lapjaiból lehet összegyűjteni.

A dzsókerek értéke 30 pont. Dzsókerkanaszta is gyűjthető, ennek jutalma az elszámolásnál 2000 pont.

A játékszokások megoszlanak a sor megítélésénél. Legjobb megoldás erre a résztvevők egyezsége. A vita tárgya az, hogy a hét vagy több lapból álló sorozatot elfogadják-e kanasztával azonos rangú kombinációnak, vagy nem.

Egy játék két kanaszta összegyűjtésével fejezhető be. A játszma 10000 pont eléréséig tart.

Még néhány, nem általánosan alkalmazott szabály lehet:

  • a felvett dobóhalomból lerakott lapcsoportok mindegyike hozzá számítható a lerakási minimumhoz (ez a lehetőség csak akkor áll fenn, ha a teljes dobóhalom felvehető).
  • dzsókerek önálló csoportként is az asztalra rakhatók. Ez lehetőség a dzsókerkanaszta kialakításához. Különleges szabály, hogy a lerakott 3, 4 vagy 5 dzsóker 4, 3 vagy 2 természetes lappal kanasztává bővíthető;
  • ha egy játékos kézből fejezi be a játékot, ezt egy kanasztával is megteheti. Fontos körülmény, hogy ilyenkor is teljesítenie kell a lerakási minimumra vonatkozó követelményt. Az akciót földrengésnek (terremoto) nevezik. A partner már lerakott és kézben maradt kártyái is pozitív értékkel számolhatók el. A földrengés jutalma 800 pont (+ a kanasztáért járó pontok, illetve a lerakott kártyák értéke.)