Kategória: Kockajátékok
Játékosok: 2-10 fő
Életkor: 8-99 év
Játékidő: tetszőleges
Értékelés: 3/5

Bas (Basás)

Kellékek:

  • 2db 6 oldalú dobókocka
  • gyufaszálak
  • (pohár)

A játékosok egy körben ülnek. Mindenki elé kiosztunk 6 gyufaszálat. Az első játékos dob a pohárba helyezett két dobókockával. A dobás eredményét csak a dobó játékos láthatja, a többiek nem (magyarán a pohár alján kell megnézni a kockákat, tilos kiborítani). A dobás után közölni kell az eredményt a mellette ülővel, a következő formában:

  • Ha dobott számok (a két dobókockán) különbözőek, akkor mindig a nagyobb számot mondjuk előre és utána a kisebbet. (pl. 31, 42, stb.)
  • Ha a dobott számok ugyanazok, akkor basunk van. (pl. 11, 44, stb.)
  • Ha 21-et dobtunk, az a legértékesebb (erről még írunk a későbbiekben).

A mellettünk ülő játékos dönt arról, hogy elhiszi a mondott értéket, vagy sem:

  • Ha igen, akkor ő következik dobásra, de az előzőleg mondott értéknél mindenképpen nagyobb értéket kell dobnia (vagy mondania, ha ez nem sikerült).
  • Ha nem hiszi el, akkor az dob be egy gyufaszálat, akinek nem volt igaza.

Ha valaki 21-et dob, akkor azt mindenképpen meg kell mutatni a következőnek, nem lehet lehazudni. Ilyenkor a következőnek is 21-et kell dobnia, különben két gyufaszálat kell bedobnia. Ha megdobja a 21-et, akkor a következőnek is 21-et kell bedobnia, de sikertelenség esetén ő már 4 gyufaszálától válik meg.

Ha valakinek elfogyott az összes gyufaszála, egy lehetőség még adott: az egyik dobókockával gurítva annyi gyufaszálat vehet vissza, ahányast dobott. Erre csak egyszer van lehetősége mindenkinek.

A játék lényege abban rejlik, hogy meg tudjuk-e figyelni a mellettünk ülő mimikájából, hogy igazat mond-e, vagy sem. Egy 65-ös dobás után elég nehéz elhinni, hogy valaki bast dobjon (mert ugye a 65-nél már csak a basok és a 21 a nagyobb), tehát valószínűleg az illető hazudik, ha csak nincs nagy szerencséje. Ha bebizonyosodik, hogy hazudott, máris egy gyufaszállal (élettel) kevesebbje van, s a következő játékos nulláról indulhat (azaz nem kell fölöznie a korábban elhangzott számot). Ha mégis kidobta az illető a 65-nél nagyobb értéket és mi nem hittük el, akkor annak bizonyítása (megnézés) után mi dobjuk be a gyufaszálunkat és ismét a korábbi játékos dobhat, ugyancsak nulláról indulva.

A dobások értéke növekvő sorrendben: 31, 32, 41, 42, 43, 51, 52, 53, 54, 61, 62, 63, 64, 65, 1-es bas, 2-es bas, 3-as bas, 4-es bas, 5-ös bas, 6-os bas, 21.