Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 3-6 fő
Életkor: 10-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Bango

A játék célja

Egy játékos valamennyi lapjának kisorsolása, megfordítása.

A játék menete

A bango első fázisaként minden résztvevő - az osztó is - megállapodás szerinti összeget fizet a kasszába. A két csomag kártyát külön választva keverik meg a játékosok. Az osztó végül mindkettőt maga elé veszi és elemelteti a tőle balra ülő játékossal. Az egyik csomagból jobbra haladva öt kártyát ad mindenkinek - önmagának is - képükkel felfelé fordítva. Ezeket a játékosok maguk előtt rendezik egy sorba, hogy mindenki által jól láthatók legyenek. A maradék lapokat félreteszi, ezek már nem vesznek részt a játékban.

Az osztó maga elé teszi a második csomag kártyát, és felülről haladva egyesével, egymás után mutatja be a lapokat. Egyúttal be kell mondani annak színét és rangját. Ha bármelyik játékosnak van ilyen lapja, képével lefelé fordítja ezt a kártyát. Az osztó felveszi és bemondja a második lap színét és rangját. Ha senkinél nincs ilyen kártya, folytatja a lapok bemutatását. Így folytatódik a kártyák megfordítása mindaddig, amíg valamelyik játékos jelentkezik: kész vagyok! Ez azt jelenti, hogy a sorsolás közben minden lapját képpel lefelé tudta fordítani. Így megnyeri a játékot, és kiveheti a kasszában elhelyezett téteket.

A játékosok összeszedik a kártyákat, ismét két külön csomagban összekeverik őket, és az új osztó szintén a fentiek szerint jár el. Egy bango-parti megállapodás szerint ideg vagy osztásig tart.