Kategória: Kártyajátékok
Játékosok: 3-6 fő
Életkor: 10-80 év
Játékidő: 15 perc
Értékelés: 3/5

Aukció

3 személy részvételénél egy csomag, 4-5-6 játékosnál 2 csomag kártyát használunk.

A játék célja

Az árverezés során képes kártyákból meghatározott kombinációk gyűjtése. A képes kártyák az ászok, királyok, dámák és bubik.

Az érvényes lapkombinációk: Három lapos azonos színű sorozat vagy három különböző színű, azonos rangú lap. Pl. pikk bubi, pikk dáma és pikk király, illetve kőr ász, treff ász, káró ász.

Előkészületek

A 16 képes kártyát kivesszük a kártyacsomagból. (Két csomag használatánál 32 ilyen lap van.) Ezek külön talont képeznek a játékban. A másik csomagban maradnak a számos lapok és a dzsókerek. Ebben a talonban 36, illetve 72 számozott lap lesz.

A bubik, dámák, királyok és ászok csomagját az aukcióra kerülő kártyákként összekeverjük, végül zártan rakjuk az asztal közepére. A másik talon lapjai a pénz szerepét fogják betölteni. A számos lapok a rajtuk szereplő szám ezerszeresét érik. Egy dzsókerrel párosítva bármely számos lap értéke a kétszeresére nő. Pl. egy hatos önmagában hatezer pontot ér, egy dzsókerrel társítva már 12 ezer pontot. Egy vásárlásnál csak egy dzsóker használható fel.

A játék menete

A játék minden mozzanata jobbra tartással zajlik. Az osztó a résztvevőknek - magának is - 5-5 kártyát ad a számos lapok csomagjából. A maradékot húzható talonként teszi az asztalra. Az osztótól jobbra ülő játékos megfordítja az aukciós talon legfelső lapját. Elsőként ő tehet ajánlatot, majd jobbra haladva mindenki nyilatkozik, hogy hány pontért hajlandó megvásárolni a képet. Aki a licitálás során a legmagasabb összeget ajánlja, elviheti a kártyát. A kifizetett összeget át kell adni az osztónak, aki ezeket a lapokat félreteszi.

A képet vásárló játékos nyitottan teszi maga elé szerzeményét. A számos lapok talonjából felvehet két kártyát, de a következő árverésen nem licitálhat. A soron következő játékos újabb lapot fordít meg, és elsőként ő tehet ajánlatot a megvételre. A licitálás minden képnél a leírtak szerint zajlik. Ha valaki ászt fordít meg, társai 1-1 lapot húzhatnak a talonból. Ha a számos lapok játék közben elfogynának, az osztó újabb talont alakít ki a fizetésként már felhasznált kártyákból. Az aukciót az a játékos nyeri meg, aki elsőként képes három lapból álló kombinációt összegyűjteni.

A játékosok célja nem csak a kombinációk megszerzése, hanem ellenfeleik megakadályozása ebben. Fontos tehát, hogy ne költsük feleslegesen pénzünket. Rákényszerülhetünk arra is, hogy számunkra semleges képeket vásároljunk, ha egy adott helyzetben ez a kívánatos. A taktikai műveletnek a végjátékban van nagy szerepe.