Amőba

A játékosok felváltva helyeznek egy-egy jelet a tábla valamelyik, még üres négyzetébe; mindenki a saját jelével játszik. (A leggyakoribb jelek az X és az O, de másmilyenek is használhatók.) Az nyer, akinek sikerül saját jeleiből ötöt egyenes vonalban - vízszintesen, függőlegesen vagy ferdén - egymás mellé helyeznie. (Öt és négy a leggyakoribb értékek. Hárommal, illetve ötnél nagyobb számokkal is játszhatunk.)

Hárman vagy többen is játszhatnak; ez esetben a sokféle jel miatt az állás nehezen áttekinthetővé válhat, ezért célszerű különböző színekkel játszani.

Ugrálós amőba

Ezt a játékot a tik-tak-tóéval megegyező táblán játssza két játékos, három-három bábuval. Először elhelyezik ezeket, felváltva egy-egy mezőre, arra törekedve, hogy hármat egy sorba állíthassanak. Ha ez nem sikerült, ugrálni kezdenek: felváltva felveszik egy-egy figurájukat, és a tábla egyik üres mezőjére teszik. Az nyer, akinek először sikerül sorbarakni bábuit.

Térbeli amőba

A játékot speciális „táblán” kell játszani: többszintes, polcszerű emelvényen, amelynek minden szintje egy-egy négyzetrácsot tartalmaz. A tábla kocka alakú, vagyis a négyzetrácsok annyi sorból és oszlopból állnak, ahány emelet van. (Ilyen felszerelést időnként lehet kapni a játékboltokban.) Alul egy ilyen polc vázlata látható, sarka felől nézve. Számok jelölik az emeletet, kisbetűk az oszlopot, nagyok a sort. A játékosok felváltva helyezik figuráikat valamelyik mezőre; céljuk a tábla két szélét összekötő - 3 * 3 * 3 mezős táblán három, 4 * 4 * 4 mezősön négy bábuból álló - sort kialakítani. Ez többféleképpen lehetséges; az 1aA mezőtől például építhetünk sort az 1cA, 1aC, 1cC mezőkig - azonos emeleten maradva -, valamint a 3aA, 3cA, 3aC, 3cC mezőkig, mindhárom emeletet érintve. A játék ugrálós változatát is kipróbálhatjuk.

3  ooo
  ooo
 ooo

2  ooo
  ooo
 ooo

1  oooC
  oooB
 oooA
abc